Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: El Ministeri de Sanitat vol augmentar al màxim les proves diagnòstiques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar en la seva compareixença en la Comissió de Sanitat i Consum que l'objectiu és augmentar al màxim nombre de proves diagnòstiques possibles a les persones que tinguin símptomes, per tant augmentar al màxim la realització de PCR i tests ràpids.

Aquests tests ràpids permeten fer proves en àmbits d'alta prevalença com a hospitals o residències, on hi ha gran probabilitat de contagi, i detectar quines persones estan contagiades si donen positiu. En cas de donar negatiu, hauran de realitzar una PCR. Els tests ràpids detecten una part important de positius però aquells que donin negatiu requereixen d'una PCR per a descartar un fals negatiu.

L'Institut de Salut Carlos III ha treballat des del principi juntament amb totes les empreses espanyoles de PCR per a validar de manera conjunta les tècniques, la qual cosa ha fet possible que des dels centres sanitaris estiguem podent realitzar entre 15.000 i 20.000 proves diàries a Espanya. Aquesta xifra ens situa entre els països que més proves realitzen i continuem treballant per a ampliar la capacitat de producció nacional perquè el nostre país pugui fins i tot autoproveir-se.

Respiradors

Salvador Illa ha informat que en les pròximes hores es rebran 50 respiradors del govern alemany i que avui mateix hi haurà més de 40 respiradors de l'empresa Draeger. A això s'uneix l'empresa Hersill, de Móstoles, comença a produir respiradors de manera industrial fins a un total de 5.000 unitats durant les pròximes setmanes. Tambien, SEAT amb l'ajuda científica de l'Hospital Clínic i Ca Ruti podrà iniciar la seva fabricació en sèrie d'uns 300 respiradors diaris de producció i disseny propis.

Reforç de professionals

L'objectiu és incrementar la possibilitat de realitzar contractacions de personal sanitari, amb diferents mesures com la pròrroga de la contractació dels residents en l'últim any de formació; la suspensió de les rotacions dels residents perquè puguin prestar serveis en aquelles unitats en les quals es requereixi reforç i les mesures de contractació excepcional de personal facultatiu i no facultatiu.

Augment de la capacitat de producció

El Ministeri de Sanitat i el Ministeri d'Indústria han treballant a augmentar la capacitat de producció nacional per a poder disposar d'una reserva estratègica de productes clau, en tres línies fonamentals: fer costat als fabricants espanyols dels productes clau per a augmentar la seva capacitat de producció; reorientar l'activitat de sectors afins i augmentar el parc tecnològic desenvolupant noves capacitats.

Recerques en marxa

El Ministeri de Sanitat està desenvolupant així mateix diferents línies per a afavorir i donar suport a treballs de recerca sobre el coronavirus, que permetin aplicar els seus resultats als pacients al més aviat possible. Així, a través de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, es treballa a nivell nacional i internacional en la recerca de medicaments, tant nous com ja aprovats per a altres usos, que poden ser eficaços en diferents fases de la infecció.

S'han aprovat 13 assajos clínics i s'estan valorant 98 sol·licituds. Espanya participa, amb 40 hospitals i 9 comunitats autònomes, en l'estudi internacional Solidaritat promogut per l'OMS. De manera conjunta amb el Ministeri de Ciència i a través de l'Institut de Salut Carlos III, treballen a fomentar, coordinar i finançar de manera urgent la recerca de noves formes de tractament.

[Font: Ministeri de Sanitat. 02/04/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19