Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Els bebès prematurs necessiten més que mai la llet materna de donants

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) fa una crida a les dones lactants que han donat a llum en els últims cinc mesos perquè es facin donants, ja que des que va començar l'estat d'emergència per la COVID-19, les donacions de llet han baixat.

Els bebès prematurs hospitalitzats necessiten més que mai aquesta llet materna, ja que és necessària per a ajudar a nounats que, per raons mèdiques, necessiten augmentar les seves defenses. Amb l'estat d'emergència per la COVID-19, les donacions de llet han baixat, per la qual cosa ara, més que mai, fan falta mares donants.

La llet materna actua com a protector de l'aparell digestiu del nounat, evita en gran manera l'aparició de la necrosi intestinal i facilita la recuperació després d'una intervenció quirúrgica. "Les donacions sempre han estat molt bones, però des que va començar el confinament s'han paralitzat" explica el director del Banc, Antoni Gayà. "Els bebès prematurs ingressats continuen necessitant llet materna. Si no la poden rebre de les seves mares, la llet donada és la millor opció per a protegir-los d'infeccions i a ajudar-los a enfortir el seu aparell digestiu. En aquests moments, el nostre Banc de Llet necessita mares donants per a poder atendre a tots els bebès que la necessiten".

Les mares que estiguin donant el pit i que gaudeixin de bona salut poden fer-se donants. Per a això han de contactar amb el Banc de Llet Materna del BSTIB, situat al carrer Rosselló i Caçador, número 20, de Palma.

Un requisit indispensable és no tenir cap símptoma relacionat amb el coronavirus. Per a ser donant de llet és important que no hagin transcorregut més de quatre mesos des de la data del part. És en aquest període quan la llet materna posseeix els nutrients i agents immunològics òptims, convertint-se en el millor aliment pel nounat.

Procés de donació

Després de disposar d'una cita confirmada en el 971 76 44 33, cal acudir al Banc de Sang i Teixits on es realitzarà una entrevista mèdica i una analítica. Les mares reben un extractor i envasos per a recollir les seves donacions. Ja a la seva casa, les donants guarden en aquests envasos la quantitat sobrant en el congelador del seu domicili i criden a la institució perquè enviï a un missatger a buscar-la.

Una vegada en el banc, el personal analitza la llet, la pasteuritza i la congela fins a la seva utilització. Quan els metges dels serveis de nounats dels hospitals la recepten, el Banc de Llet Materna la distribueix als centres sanitaris.

Més d'un miler de bebès prematurs

El Banc de Llet de Balears es va crear l'any 2001 i va ser el primer d'Espanya. Al llarg de la seva història ha recollit 4.500 litres de llet de 899 mares donants amb els quals s'ha alimentat al voltant de 1.100 bebès prematurs.

[Font: Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. 22/04/2020

[Foto: Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19