Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Passar a la fase III a partir de l’1 de juny

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atesa la bona evolució que han mostrat durant les darreres setmanes els indicadors epidemiològics relacionats amb la pandèmia de COVID-19, el Govern de les Illes Balears ha demanat formalment al Ministeri de Sanitat que totes les illes puguin avançar plegades a la fase III del Pla de transició cap a una nova normalitat el dia 1 de juny.

Tot i l’augment de la mobilitat i els contactes socials derivats de l’aixecament de les restriccions que va imposar l’estat d’alarma, no s’ha detectat un increment de la incidència de casos de COVID-19 entre la població, la qual cosa ha motivat que es demani que totes les illes, i no només Formentera, puguin passar a la fase tres el pròxim dilluns, 1 de juny.

En l’escrit que s’ha remès al Ministeri de Sanitat també es demana que es permeti la mobilitat entre les diferents illes a partir de dia 1 de juny. Aquesta mobilitat dels ciutadans continuarà subjecta a allò que estipula el Decret 2/2020, de 10 de maig, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa la realització d'accions de control sanitari dels passatgers i tripulacions de transports aeris i marítims entre les Illes de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en prevenció del SARS-CoV-2.

Això garantiria que qualsevol persona que es traslladés d'una illa a una altra fos sotmesa al corresponent control sanitari, que inclou l'emplenament i lliurament -en el moment de desembarcar- d'un qüestionari sobre l'estat de salut del passatger signat per ell mateix, la presa de temperatura i l'execució d'una entrevista clínica per part de personal sanitari si fos pertinent, i l'activació del protocol sanitari en cas que el viatger manifestés símptomes compatibles amb la COVID-19.

D’altra banda, l’escrit demana que en el cas que totes les illes entrin en fase III a partir de l’1 de juny, no s’autoritzi l’obertura de discoteques ni bars nocturns que se recull per a la fase III a l’Annex II de Previsió orientativa per a l’aixecament de les limitacions d’àmbit nacional establertes en l’estat d’alarma.

Així mateix, es reclama que es produeixi una incorporació presencial, de manera gradual i progressiva, dels treballadors i treballadores a la tasca que sigui necessària per garantir les activitats previstes per a aquesta fase III en el Pla de transició cap a una nova normalitat fixat pel Ministeri de Sanitat en data de 28 d'abril, o qualsevol nou pla o protocol posterior que elabori el Ministeri de Sanitat, i per garantir les que, encara que no estiguin esmentades expressament en aquest pla o protocol del Ministeri de Sanitat, o en un altre siguin imprescindibles per dur-les a terme.

En cas que es puguin dur a terme determinants tràmits administratius de forma presencial, s'aplicaran les mesures de distanciament social, d'higiene i de protecció individual.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 26/05/2020]

[Foto: Infosalut / Dona passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19