Categoria: Farmacovigilància

Risc d'insuficiència valvular i regurgitació cardíaca de les Fluoroquinolones

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat una nota informativa sobre el Fluoroquinolones d'ús sistèmic o inhalat: risc d'insuficiència valvular i regurgitació cardíaca.

Les fluoroquinolones d'administració sistèmica o inhalada poden augmentar el risc d'insuficiència valvular i regurgitació cardíaca, per això, en pacients amb el risc de desenvolupar aquestes reaccions adverses, només es prescriuran antibiòtics fluoroquinolones d'administració sistèmica o inhalada després d'avaluar els riscos potencials enfront dels beneficis esperats i una vegada considerades altres opcions terapèutiques. 

Recomanacions per als metges

  • En aquells pacients que presentin factors de risc per al desenvolupament de regurgitació i insuficiència valvular cardíaca, només es prescriuran antibiòtics fluoroquinolones d'administració sistèmica o inhalada si els beneficis esperats superen els riscos potencials i una vegada s'hagin descartat altres opcions terapèutiques.
  • Entre les patologies que predisposen a l'aparició de regurgitació o insuficiència valvular cardíaca es troben les valvulopaties cardíaques congènites o preexistents, malalties del teixit connectiu.
  • S'informarà els pacients perquè sol·licitin atenció mèdica immediatament en cas que apareguin símptomes suggestius com ara dispnea aguda, palpitacions o edema abdominal o de les extremitats inferiors.

Informació per a pacients

  • Si està en tractament amb un grup de medicaments denominats quinolones o fluoroquinolones podria produir-se un trastorn de la funció de les vàlvules del cor.
  • Si durant el tractament experimenta falta d'alè, dolor en el pit que empitjora amb l'exercici, etc. sol·liciti atenció mèdica immediatament.

Es recorda la importància de notificar totes les sospites de reaccions adverses de medicaments d'ús humà al Centre Autonòmic de Farmacovigilència que correspongui o a través del formulari electrònic disponible en www.notificaRAM.es.

[Font: AEMPS. 30/09/2020

[Foto: Stevepb / Dolor de cabeza / CC BY-NC-SA 4.0