Les notificacions sobre reaccions adverses es poden enviar en aquesta web de la CAIB sobre farmacovigilància.
Del 6 al 12 de novembre, la Conselleria de Salut ha participat en la campanya global #MedSafetyWeek, una col·laboració en la qual participen més de vuitanta agències reguladores de medicaments i diverses organitzacions no governamentals, per crear consciència sobre la importància d’informar dels efectes secundaris dels medicaments.
Amb el tema «Qui en pot informar?», la campanya d’enguany se centrarà en el paper clau de cada pacient, metge, infermera i farmacèutic, que informa d’una reacció adversa i contribueix així a l’ús segur dels medicaments.
#MedSafetyWeek és una campanya internacional dirigida pel Centre de Vigilància d’Uppsala (UMC), el Centre Col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la Vigilància Internacional de Medicaments. La campanya compta amb el suport de l’OMS i de membres de la Coalició Internacional d’Autoritats Reguladores de Medicaments (ICMRA).
Totes les agències de medicaments operen amb sistemes per detectar i analitzar les reaccions adverses als medicaments. El propòsit del monitoratge de seguretat és obtenir més informació sobre les reaccions adverses conegudes i descobrir-ne de noves. La recopilació i el seguiment constants de la informació dels informes rebuts ajuda a identificar els riscs associats amb els medicaments i a prendre mesures per minimitzar els danys.
La Conselleria de Salut emfatitza la importància d’informar de les reaccions adverses a través del Programa de Targeta Groga. Totes les sospites comunicades per aquesta via són avaluades i examinades minuciosament per determinar les mesures adequades que s’han de prendre per protegir la població de qualsevol dany. Des del 1999, el Centre de Farmacovigilància de la Conselleria de Salut ha rebut i processat més de quinze mil notificacions en què pacients, cuidadors i professionals de la salut han jugat un paper clau. Cada informe és important per generar més coneixement i comprensió dels beneficis i riscs dels medicaments en ús clínic, i permet prendre mesures per minimitzar els riscs.
Notificar els efectes secundaris sospitosos al Centre de Farmacovigilància ajuda que els medicaments siguin més segurs per als pacients de tot el món. En alguns casos, pot donar lloc a consells de prescripció més bons, la qual cosa pot millorar els resultats dels pacients.
La Conselleria de Salut recomana que, davant qualsevol efecte secundari amb un medicament, aquest es comuniqui tan aviat com sigui possible. Les notificacions sobre reaccions adverses es poden enviar a través del web farmacovigilancia.caib.es. Els professionals sanitaris també poden accedir-hi mitjançant l’accés directe integrat en els sistemes informàtics d’història clínica.
[Font: Conselleria de Salut. 06/11/2023]
[Foto: Conselleria de Salut]