Categoria: Formació continuada

El COMIB acull la presentació del Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Reumatologia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) ha acollit la presentació del XLVII Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Reumatologiaque s'ha celebrat a Palma del 19 al 22 d'octubre. Els experts han posat de manifest el dèficit d'especialistes que existeix a les Illes Balears, una de les comunitats amb un menor nombre de reumatòlegs. A més, s'han destacat els principals avenços que hi ha hagut en l'especialitat en els darrers anys, així com els reptes per al futur.

La taxa de reumatòlegs a Espanya es manté per damunt dels 2 per 100.000 habitants (2,17), si bé es detecten variacions importants entre les comunitats autònomes. En concret, les menors proporcions d'especialistes es registren a la Comunitat Valenciana (1,6), seguida del País Basc, Andalusia i Balears (1,7), i les més altes a Cantàbria (3,6) i La Rioja (3,2). 

La Societat Espanyola de Reumatologia (SER) ha realitzat un estudi demogràfic que mostra la necessitat d'augmentar el nombre total d'especialistes en Reumatologia en uns 450 en els 15 anys vinents, el que significa un augment al voltant d'un 40%, per a fer front a les creixents necessitats associades a l'augment de l'esperança de vida de la població. Això ens portaria a una taxa de reumatòlegs de 3 per cada 100.000 habitants i permetria encarar les necessitats de la població amb major eficiència.

Avenços i àrees per millorar

Quasi 1 de cada 4 adults a Espanya pateix una malaltia reumàtica, això són al voltant d'11 milions de persones al nostre país i, aproximadament, 220.000 afectats a les Illes Balears, segons confirmen les dades preliminars de l'Estudi EPISER 2016 (Estudi de prevalença de les malalties reumàtiques a la població adulta a Espanya). Són patologies sovint molt desconegudes entre la població, fet que pot provocar deteccions tardanes i, per aquest motiu, es necessita millorar la coordinació amb Atenció Primària per a millorar l'atenció als pacients, evitar retards en els diagnòstics i assegurar la continuïtat assistencial.

Pel que fa als avenços, destaca l'augment del treball col·laboratiu amb altres especialitats com Dermatologia, Oftalmologia, Digestiu, Pneumologia o Oncologia entre d'altres, així com la creació d'àrees multidisciplinàries. També cal ressaltar el desenvolupament de les Unitats de Transició des de Reumatologia Pediàtrica a Reumatologia d'Adult, que garanteixen un seguiment ininterromput dels adolescents, millorant així l'atenció a aquests pacients. Així mateix s'ha avançat enormement en una millor atenció de la salut reproductiva (fertilitat i embaràs) en dones amb malalties reumàtiques, sense oblidar l'avenç en les teràpies per a tractar les malalties reumàtiques i en l'aposta per una formació continuada de qualitat i accessible a tots els professionals.

Situació de l'especialitat a les Illes Balears

A les Balears treballen 21 reumatòlegs en total, 16 dels quals es troben en actiu al sector públic. Això mostra que és una de les Comunitats amb una menor taxa d'especialistes. A més, per a controlar millor les patologies reumàtiques és fonamental l'educació sanitària de la població que afavoreixi la prevenció i, en aquest sentit, són necessàries més consultes d'Infermeria especialitzades en Reumatologia, ja que exerceixen una tasca molt important.

Campanya sobre les Malalties Reumàtiques Autoimmunes Sistèmiques

El diagnòstic precoç de les malalties reumàtiques s'ha de millorar. En aquest sentit, la SER ha llançat la campanya "A ti también te puede tocar", per donar visibilitat a la importància de les Malalties Reumàtiques Autoimmunes Sistèmiques, que apareixen en persones joves amb causes que, avui en dia, són encara bastant desconegudes. Aquesta iniciativa ja ha recorregut diverses ciutats com Madrid, València, Màlaga, Bilbao o Saragossa, i ara arriba a Palma en el marc del XLVII Congrés Nacional.

Tal com diu la campanya, "La salut no és un joc", i insisteix en la importància que la població general tengui un major coneixement dels símptomes lleus d'aquestes malalties cròniques que, si no es tracten a temps, poden ser molt greus. Es pot trobar més informació a la pàgina web de la campanya.

Entre les Malalties Reumàtiques Autoimmunes Sistèmiques més habituals es troben el lupus, la síndrome de Sjören, l'esclerodèrmia, la polimiàlgia reumàtica, les miopaties inflamatòries, les vasculitis i la síndrome antifosfolipídica.

Novetats del XLVII Congrés de la SER

A més de fer-se ressò dels millors treballs d'investigació clínica publicats el 2021, que aporten novetats en el tractament de malalties com la nefritis lúpica o la vasculitis, es durà a terme l'actualització en múltiples aspectes relacionats amb el diagnòstic i l'abordatge.

[Font: COMIB. 19/10/2021

[Foto: Societat Espanyola de Reumatologia]