Categoria: Formació continuada

Son Llàtzer va acollir la II Trobada Internacional d'Innovació i Sèpsia - TECNOSEPSIS

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'objectiu principal de la trobada va ser crear un fòrum interdisciplinari on explorar i analitzar les últimes tecnologies aplicades al tractament de la sèpsia i les infeccions greus.

Els dies 5, 6 i 7 d'octubre l'Hospital Universitari Son Llàtzer va acollir la II Trobada Internacional d'Innovació i Sèpsia - TECNOSEPSIS.

Aquest esdeveniment ha estat organitzat per un grup internacional multidisciplinari d'experts i presidit pel doctor Marcio Borges, membre del Comitè Científic Coordinador de la Unitat Multidisciplinària de Sèpsia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i president de la Fundació Codi Sèpsia.

TECNOSEPSIS s'ha dirigit principalment a professionals sanitaris assistencials i investigadors, i ha tingut com a objectiu principal crear un fòrum interdisciplinari on poder explorar i analitzar les últimes tecnologies aplicades al tractament de la sèpsia i les infeccions greus. La raó de ser d'aquest esdeveniment ha estat aconseguir generar debat entre diferents agents implicats, professionals sanitaris, institucions, empreses de diagnòstic, farmacèutiques i tecnològiques en l'abordatge establert de la sèpsia.

TECNOSEPSIS ha pretès també aportar canvis en el paradigma de l'abordatge i tractament clàssic de la sèpsia, incorporant noves tecnologies i promovent noves eines per aconseguir diagnòstics més primerencs i precisos, un monitoratge més exhaustiu, i també un abordatge més integral i obert a noves opcions terapèutiques.

En 2019, una de cada cinc morts en el món va ser causada per la sèpsia, una complicació deguda a una infecció que pot posar fi a la vida del pacient en qüestió d'hores. La pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest una necessitat real de desenvolupar noves tecnologies per gestionar l'atenció a aquests pacients.

Durant la jornada s'ha parlat sobre com la intel·ligència artificial és una revolució tecnològica que, en l'àmbit de la medicina, pot millorar exponencialment l'atenció dels pacients i de manera essencial la dels malalts oncològics o amb malalties cròniques, però també en els sèptics. A l'Hospital Universitari Son Llàtzer es treballa des de fa tres anys en eines d'intel·ligència artificial per a la detecció precoç de malalts sèptics, amb uns resultats excel·lents.

TECNOSEPSIS és el primer congrés a escala mundial que dona protagonisme a la temàtica d'innovació i sèpsia. En aquesta segona edició, han participat més de quaranta experts clínics, investigadors i acadèmics, tant d'institucions públiques com privades. El panell d'experts, de més de vint països diferents (Estats Units, França, Corea del Sud, Alemanya, Anglaterra, Turquia, Índia, Emirats Àrabs, Espanya, entre d’altres). Han aportat perspectives úniques en diverses àrees, com la de nanotecnologia, microbiologia, intel·ligència artificial, noves teràpies i gestió de recursos sanitaris.

Per concloure, el doctor Borges va afegir que «continua havent-hi un buit entre l'aparició de les noves tecnologies i la seva aplicació a la pràctica clínica. La medicina personalitzada és la millor medicina, però només hi arribarem emprant les noves eines tecnològiques per al diagnòstic i tractament. La nanotecnologia aplicada a la sèpsia serà una de les revolucions en el diagnòstic i tractament, perquè serà ràpida, eficaç i econòmica».

L'objectiu d'aquest fòrum és construir ponts que serveixin de línies de comunicació i intercanvi científic entre diferents professionals, hospitals, universitats, instituts d'investigació, administracions i empreses públiques i privades. Més enllà de ser un esdeveniment, TECNOSEPSIS és un esforç creat per començar a parlar de la importància que té la innovació, el desenvolupament i la tecnologia per salvar i millorar la qualitat de moltes vides afectades per la sèpsia.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 07/10/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]