Categoria: Formació continuada

L’Hospital Comarcal d’Inca aborda els problemes emergents de salut que generen les agressions produïdes per animals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A l’Hospital Comarcal d’Inca s’ha impartit una sessió clínica amb el títol “Agresiones producidas por animales: problema emergente de salud pública?”, a càrrec de Ramón García Janer, veterinari i cap del Negociat de Vigilància de Zoonosi del Servei de Salut Ambiental de la Direcció General de Salut Pública i Consum. La sessió, que ha estat seguida pel personal sanitari de l’Hospital, estava dirigida especialment als equips dels serveis d’Urgències i de Pediatria, ja que concretament els professionals especialitzats en salut infantil atenen entre el 35 % i el 40 % dels pacients afectats per aquest tipus d’agressions.

La finalitat de la intervenció de Ramón García Janer no ha estat tant aprofundir en l’abordatge i el tractament de les ferides ocasionades per mossegades, sinó més aviat que els professionals sanitaris coneguin l’impacte i els problemes que es poden derivar d’aquest tipus d’agressions. Així doncs, al llarg de la intervenció ha explicat les actuacions de control oficial en matèria de vigilància i prevenció de les malalties informant sobre la situació de la ràbia animal i el risc d’aparició d’aquesta malaltia a les Illes Balears, i també ha incidit en els conceptes generals sobre la ràbia en els animals i ha exposat el nou protocol de notificació d’agressions animals en el nostre sistema sanitari.

D’altra banda, ha informat que actualment hi ha una presència creixent del nombre d’animals domèstics i més diversitat d’espècies a l’entorn urbà, no només dels tradicionals —com ara cans o moixos, entre d’altres— sinó de nombrosos animals exòtics, que fins fa poc eren molt infreqüents a l’entorn domèstic, ja que majorment són originaris d’altres països i d’altres medis. Per aquesta raó i atès que es tracta d’un indicador de vigilància epidemiològica de la ràbia, la Direcció General de Salut Pública i Consum ha impulsat aquesta iniciativa per actualitzar els coneixements en aquesta matèria i, especialment, situar degudament el risc actual d’introducció d’aquesta malaltia. Així mateix, el ponent ha traslladat a l’Hospital Comarcal d’Inca els fonaments del nou sistema de notificació de mossegades, que els professionals sanitaris han de remetre quan atenen pacients que han patit aquest tipus d’agressions.

Amb aquesta darrera sessió, impartida a l’Hospital Comarcal d’Inca, el Servei de Salut Ambiental ha cobert tots els centres de salut i els hospitals públics de Mallorca, on en total han rebut informació sobre aquesta matèria més de set-cents professionals sanitaris —majoritàriament metges, però també personal d’infermeria.

Font: Hospital Comarcal d’Inca. 14/10/2014]

Calendari de formació