El conseller de Salut, Martí Sansaloni, va assistir a la inauguració del V Curs d’Actualització en Pediatria del Desenvolupament, que va organitzar el Centre Coordinador d’Atenció Primerenca i Desenvolupament (CAPDI) i que va tenir lloc a la seu del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears del 20 al 22 d’octubre de 2014. En total s’hi van inscriure 115 participants: 50 professionals del sector sanitari (pediatres, infermers de pediatria i metges de família, psiquiatres infantils, treballadors socials i residents de pediatria i infermeria comunitària d’Atenció Primària que treballen amb infants), 35 del sector educatiu i 28 dels serveis socials (orientadors, psicòlegs, professors de pedagogia terapèutica, professors d’audició i llenguatge, docents o fisioterapeutes).
Aquest curs pretén acostar els professionals als temes més comuns de la pediatria del desenvolupament; compartir coneixements sobre les diferents intervencions que es duen a terme en l’atenció primerenca i en el desenvolupament infantil; facilitar l’intercanvi i la coordinació entre els diferents professionals que hi intervenen; oferir eines per tractar aquestes patologies en la pràctica clínica; valorar la importància dels procediments de prevenció en la salut infantil, i reconèixer els signes i els símptomes d’alarma, i també la importància de l’anamnesi (informació proporcionada pel pacient) i l’exploració física.
Entre els anys 2011 i 2013, el CAPDI ha atès o assessorat un total de 2.865 infants. Compta amb un equip format per una coordinadora i una infermera, que donen cobertura a la població infantil fins als 14 anys d’edat, però gestionen i en ocasions atenen casos fins als 18 anys en coordinació amb l’Institut Balear de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) per tal d’assegurar la continuïtat assistencial del procés. Es coordinen, a més, amb els àmbits sanitari (atenció primària i atenció hospitalària), educatiu i social per aconseguir una millor atenció multidisciplinària. Per això els pacients hi poden acudir mitjançant una consulta directa, derivats per un pediatre d’Atenció Primària o de la sanitat privada, i també des dels àmbits educatiu o social.
El CAPDI, que depèn del Servei de Salut, es va crear l’any 2009 amb l’objectiu d’oferir coordinació, planificació, gestió en atenció primerenca i desenvolupament infantil a tots els infants que presenten trastorns en el desenvolupament o risc de patir-lo. Aquesta atenció consisteix a oferir informació, orientació, assessorament i formació als professionals i als familiars dels infants sobre els circuits i els recursos disponibles i necessaris per facilitar la detecció precoç dels trastorns.