Categoria: Formació continuada

L'Àrea de Salut de Menorca organitza la I Jornada per a persones amb diabetis, els seus familiars i cuidadors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El divendres, dia 17de novembre, tindrà lloc la I Jornada de Diabetis, organitzada pels impulsors de la Guia BPSO de disminució de les complicacions del peu en les persones diabètiques de l’Àrea de Salut de Menorca.

La sessió tindrà lloc a la sala multifuncional des Mercadal, de 9.00 a 13.30 hores, i va dirigida a les persones amb diabetis, els seus familiars i cuidadors, i al públic en general que hi pugui estar interessat.

La jornada es farà just després del Dia Mundial de la Diabetis, que es commemora cada 14 de novembre.

La diabetis és una malaltia crònica que es caracteritza per un increment dels nivells de glucosa en la sang. Es calcula que afecta 537 milions d’adults a tot el món, un 16% més que l’any 2019, segons dades de la Federació Internacional de Diabetis (FID).

A Espanya, la diabetis afecta un de cada set adults i és la segona taxa més alta d’Europa. Gairebé un terç (30,3%) de les persones que viuen amb diabetis a Espanya no estan diagnosticades. Quan la diabetis no es detecta o no es tracta adequadament pot causar complicacions greus, com ara un infart de miocardi, un accident cerebrovascular, una insuficiència renal, ceguesa o l'amputació de membres inferiors.

A més de controlar el nivell de glucosa, fer exercici físic de manera regular, mantenir una alimentació equilibrada, no beure alcohol ni fumar, en els pacients diabètics és molt important la cura dels peus perquè una de les complicacions més visibles són les úlceres o llagues en els peus.

Amb un programa que inclou xerrades i tallers pràctics impartits per professionals de l’Àrea de Salut de Menorca, l’objectiu de la jornada és oferir pautes i resoldre els dubtes que puguin tenir les persones amb diabetis en el seu dia a dia, segons comenten les infermeres impulsores de la Guia BPSO que promou aquesta activitat.

Es tractaran temes com la nutrició en la diabetis, la circulació i complicacions en el peu diabètic i les descàrregues en peu diabètic neuropàtic, a càrrec de la nutricionista Cati Bosch, el cirurgià i doctor Hernán Giordano i el podòleg Àlex Florit. El bloc de ponència conclourà amb el testimoni d’una pacient amb diabetis per explicar la seva experiència amb aquesta malaltia.

Tallers

La segona part del matí estarà enfocada a la realització dels tallers pràctics següents:

  • Exploració del peu en persones diabètiques, a càrrec de les infermeres Cati Ramon i Maria Rotger.
  • Neteja i cures del peu, a càrrec d’Encarna Roldán i Ana Roldán, tècniques auxiliars en cures d’infermeria.
  • Nutrició, a càrrec de Cati Bosch, nutricionista, i Maria Àngels Barber i Sonia López, infermeres.
  • Exercici i activitat física, a càrrec de Gemma Pérez i Alba Vega, residents d’infermeria comunitària.

La I Jornada de Diabetis de l’Àrea de Salut de Menorca compta amb la col·laboració de l’Ajuntament des Mercadal per a la cessió de l’espai; l’Associació ADIBA; el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears i els sindicats SAE i SATSE.

Inscripcions

Les inscripcions per participar-hi es poden formalitzar per mitjà d’aquest formulari web.

[Font: Àrea de Salut de Menorca]

[Foto: BPSO Menorca]

Calendari de formació

Desembre   2023
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31