Categoria: Formació continuada

Celebrat a Palma el XL Congrés Nacional de Nefrologia Pediàtrica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Nefrologia Infantil del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Son Espases ha organitzat el XL Congrés Nacional de Nefrologia Pediàtrica, que s'ha celebrat a Palma del 27 al 30 de maig de 2015.

El Congrés compta amb el suport de l’Associació Espanyola de Nefrologia Pediàtrica (AENP) per tractar la relació entre malaltia renal, metabolisme ossi i sistema cardiovascular. Durant les jornades del Congrés, es revisaran els avenços en tècniques de depuració extrarenal, s’abordaran diversos aspectes de les malalties renals relacionades amb anomalies en el sistema del complement i es discutiran els dilemes en l’actuació terapèutica en el pacient amb un únic ronyó.

L’Associació de Nefrologia Pediàtrica treballa per proporcionar la millor cura possible als infants i als adolescents amb malalties renals. Amb aquest objectiu general, l’Hospital Universitari Son Espases ha estat l’encarregat d’organitzar el XL Congrés Nacional de Nefrologia Pediàtrica.

A la sessió inaugural del Congrés, hi han assistit el conseller de Salut, Martí Sansaloni; el gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Víctor Ribot; el Dr. Joan Figuerola, cap del Servei de Pediatria de Son Espases; el Dr. Víctor García Niero, president de l’Associació Espanyola de Nefrologia Pediàtrica, i la Dra. M. Dolores Rodrigo, responsable de la Unitat de Nefrologia Infantil de Son Espases.

En el Congrés, és previst abordar qüestions rellevants per al futur de la nefrologia pediàtrica com: la relació entre la litiasi renal i l’os, així com la importància dels problemes psicosocials del malalt renal crònic. També es debatran els dilemes en el maneig del pacient amb un únic ronyó o la imprescindible col·laboració entre els hospitals de nivells diferent per afrontar els reptes del tractament de les malalties del ronyó. Finalment, es farà una anàlisi de les noves tècniques de depuració extrarenal. En aquest Congrés, s’hi presentaran 80 comunicacions lliures de totes les temàtiques nefrològiques.

El Congrés compta també amb les aportacions del Dr. Félix Grases, director de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), reconegut en l’àmbit mundial per les seves aportacions científiques en el camp de la litiasi renal.

Així mateix, el Dr. Dirk Bethe, psicòleg clínic de la Unitat de Nefrologia Infantil de l’Hospital Universitari de Heidelberg, aportarà la seva experiència en el camp de la transició del pacient renal pediàtric a la medicina i al món de l’adult.

El programa resulta atractiu també per als nefròlegs que atenen pacients adults per la importància que té potenciar la col·laboració, que ja hi ha en l’actualitat, entre la Unitat de Nefrologia Infantil i el Servei de Nefrologia. Aquest Congrés afavorirà el coneixement de diverses tècniques de depuració extrarenal aplicables tant a la població pediàtrica com a l’adulta.

És important destacar que la Unitat de Nefrologia Infantil de l’Hospital Universitari Son Espases, en nom de l’AENP i en col·laboració amb el IUNICS, ha començat a gestionar el Registre Nacional de Litiasi Renal Pediàtrica. Aquest projecte s’enquadra en la línia d’investigació en litiasi renal infantil, que, des de fa temps, desenvolupen conjuntament les esmentades entitats.

La Unitat de Nefrologia Infantil de l'Hospital Universitari Son Espases, organitzadora de l’esdeveniment en col·laboració amb la Junta Directiva de la AENP, proporciona la cura als malalts renals pediàtrics en la seva àrea sanitària i actua com a centre de referència per a totes les Illes Balears. Treballa en col·laboració amb les altres unitats del Servei de Pediatria de Son Espases i amb altres hospitals de la comunitat autònoma i amb centres de referència en diàlisi i trasplantament de l’àmbit nacional. El Servei de Pediatria ha assolit un desenvolupament important de les especialitats pediàtriques gràcies al Dr. Joan Figuerola, cap del Servei, tant en el camp de la tasca assistencial com en el de la investigació.

[Font: IB-Salut. 28/05/2015]

[Foto: IB-Salut]

Calendari de formació

Desembre   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31