Categoria: Formació continuada

Sessió-debat en el COIBA sobre la col·laboració interprofessional

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 21 d'abril de 2017, es va celebrar una sessió debat sobre la pràctica col·laborativa entre els diferents professionals en l'atenció al pacient a la seu del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA).

Margalida Miró, Rosa Miró i Mateu Nadal, professors de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), duen a terme diferents projectes de recerca entorn del fenomen del treball en equip en salut.

La col·laboració entre els diferents professionals en l'atenció al pacient, és una forma de treballar diferent al model clàssic, jerarquitzat i estanc, que fins ara hem entès com a normal. "Coordinar, col·laborar i compartir salva vides", explica Rosa Miró.

Les recerques realitzades demostren que una atenció integral als problemes, necessitats o diagnòstics del pacient, redueix la incidència de les complicacions o esdeveniments adversos, rebaixa el temps d'estada hospitalària i la taxa de mortalitat durant l'hospitalització. Encara que persisteixen els obstacles, derivats fonamentalment del corporativisme, el proteccionisme i l'aïllament dels diferents professionals en els seus propis àmbits.

"Sovint, els professionals identifiquen la importància de la pràctica col·laborativa per a la salut dels pacients, però segueixen actuant especialment mèdics i infermeres- des de la divisió professional, cultura jeràrquica i desigualtat entre ells", explica la Dra. Margalida Miró, infermera, professora de la UIB i investigadora.

Entre els principals resultats obtinguts, de moment, cal destacar l'establiment de formació en el maneig de conflictes, la revisió de la normativa de convivència, i la incorporació de la treballadora social a les reunions de l'equip. A més, s'ha sol·licitat un espai per treballar en equip i els professionals han començat a organitzar formació conjunta per a l'equip.

[Font: Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears. 21/04/2017]

[Foto: COIBA]