Categoria: Formació continuada

Més de 400 professionals participen en el 36è Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Nuclear i Imatge Molecular

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Del 24 al 26 de maig de 2017 ha tengut lloc a Palma el 36è Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Nuclear i Imatge Molecular, organitzat pel Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Son Espases.

En total, hi han participat 400 professionals sanitaris d'arreu de l'estat, entre metges especialistes en medicina nuclear, radiofarmacèutics, físics, infermers i tècnics en medicina nuclear, entre d'altres.

L'objectiu del Congrés era posar en comú els darrers avenços en el camp de la medicina nuclear i compartir coneixements i experiències, a fi de millorar la pràctica clínica i la recerca en benefici dels pacients.

A l'acte d'inauguració han participat el president de la Societat Espanyola de Medicina Nuclear i Imatge Molecular, Juan Carlos Alonso; la presidenta del Comitè Organitzador local i cap del Servei de Medicina Nuclear de Son Espases, Cristina Peña; el subdirector d'Hospitals del Servei de Salut, Francisco Cárceles, i el director gerent de Son Espases, Josep Pomar.

El Servei de Medicina Nuclear de Son Espases atén 11.000 pacients cada any

El Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Son Espases és el servei de referència a les Illes Balears. L'any 2016 va atendre onze mil pacients. Disposa d'un aparell de tomografia per emissió de positrons (PET-CT), d'un densitòmetre i de tres gammacàmeres, dues de les quals són híbrides i, a més de l'estudi metabòlic, permeten més precisió per localitzar les lesions.

Totes les exploracions diagnòstiques que es fan al Servei de Medicina Nuclear utilitzen isòtops radioactius, que són administrats al pacient generalment per la via endovenosa. Després d'un temps, que varia depenent de l'exploració, els equips (és a dir, les gammacàmeres i el PET-TC) detecten la radiació emesa pel pacient.

Els estudis de medicina nuclear convencional s'utilitzen per estudiar la funció metabòlica de gairebé totes les estructures de l'organisme, tant en els casos de patologies benignes com en els de malignes. Les utilitats principals són els estudis ossis, renals, de la tiroides, del cervell, del cor i d'alguns tumors, entre d'altres.

El PET-TC s'utilitza fonamentalment per estudiar pacients oncològics, per establir l'extensió inicial de la malaltia, per comprovar la resposta als diferents tractaments i per fer el control evolutiu dels pacients. Aquesta tècnica s'empra també per planificar els tractaments de radioteràpia d'alguns tumors.

Ateses les seves característiques físiques, els radiofàrmacs no es poden emmagatzemar i no es produeixen localment, per la qual cosa són subministrats des de diferents procedències.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 24/05/2017]

[Foto: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*29/05/2017 - Medicina Nuclear de Son Espases participa i organitza el 36 Congrés de la SEMNIM.

*24/05/2017 gentedigital.es - Unos 400 profesionales participan en un congreso sobre medicina nuclear en Palma.
*24/05/2017 ibeconomia.com - Unos 400 profesionales participan en un congreso sobre medicina nuclear en Palma.