Categoria: Formació continuada

Uns 1.800 dermatòlegs van celebrar a Palma el 46è Congrés Nacional de Dermatologia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

6312Uns 1.800 dermàtolegs es van reunir a Palma per assistir al 46è Congrés Nacional de Dermatologia, que es va celebrar al Palau de Congressos de Palma entre els dies 9 i 12 de maig.

La Dermatologia és una especialitat mèdica, quirúrgica, estètica i tecnològica que sap donar solució a molts problemes de la pell, amb evidència científica i experiència acumulada. Aquestes àrees juntament amb els avanços en la lluita contra malalties com puguin ser el càncer de pell o la psoriasis i el desenvolupament d’una nova tecnologia dermatològica van ser exposats durant el Congrés.

Segons el Dr. Pedro Jaén, president de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venerologia (AEDV), d'aquest congrés sortiran les futures pràctiques clíniques de molts d’especialistes i es coneixeran quins són les millors vies per lluitar contra una malaltia o prevenir-la.

En el Congrés es van tractar els temes següents:

Diversos aspectes de la dermatologia

Les diferents edats i els problemes dermatològics específics (infància, adolescència, vellesa).

La dermatitis atópica, una malaltia que és 10 vegades més freqüent entre la població infantil que en l'adulta. Des de l'Acadèmia s'està coordinant el Registre Nacional d'Hemangiomes.

En relació al pas del temps, la dermatologia no pot evitar la progressió de determinats factors vinculats a l'envelliment, però sí que pot actuar enfront d'alguns altres. Fumar i prendre el sol en excés s'associen a un major nombre d'arrugues i, a més, el sol es vincula amb major risc de queratosi actínica, lentigen o carcinomes basocel·lulars.

També es va destacar la importància de l'especialització en dermatologia geriàtrica.

Aspectes tecnològics

El mòbil i la fotografia s'han convertit en eines fonamentals per al dia a dia dels dermatòlegs. Així mateix, és primordial que es conegui la legislació sobre el que es pot o no publicar i, per altra banda, conèixer les noves modes que es viralitzen per poder combatre-les amb sensatesa rigor.

Si s'utilitza la tecnologia que hi ha al carrer, es podrà arribar a la població que més risc té de patir problemes de pell per creences errònies, jocs o inconsciència.

La tecnologia és una ajuda també per als adolescents. En els últims anys s'han desenvolupat diferents tipus de làsers que permeten entre altres usos, l'eliminació de les cicatrius generades per l'acne. Altres làsers permeten l'eliminació de cicatrius generades després d'un traumatisme o d'una cirurgia. Com més precoç és el tractament, millor.

Segons va explicar la Dra. Rosa Taberner Ferrer, presidenta del Comitè Científic del Congrés, si es pot aconseguir que aquesta població no s’exposi al sol sense protecció, segurament la taxa de càncer de pell en els propers anys es reduirà. El mateix passaria amb les malalties de transmissió sexual, que en els darrers anys segueixen augmentant per no mantenir relacions sexuals segures.

Tractaments biològics

El tractament de patologies clàssiques com ara la psoriasis o la dermatitis està en plena revolució en aquests últims anys amb l'arribada dels tractaments biològics.

Prevenció

També es va parlar de l'interès dels dermatòlogs en la prevenció, promoció i educació sanitària.

Els dermatòlegs alerten de la manca de conscienciació entre els esportistes dels riscos del sol a la pell.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Associació Espanyola de Dermatologia i Venerologia]

[Foto: AEDV]

Què en diu la premsa
*11/05/2018 arabalears.cat - Prop de 2.000 dermatòlegs analitzen a Palma els avenços en els tractaments de les malalties de la pell.
*10/05/2018 canal4diario.com - El Palau de Congressos acoge el Congreso Nacional de Dermatología y Venereología.

Notícies relacionades a Infosalut
*22/05/2018 - Dermatòlegs de Balears participen en el 46 Congrés Nacional de Dermatologia i Venereologia.