Categories: Qualitat, Formació continuada

L’ISCIII es fa ressó d’una trobada organitzada amb l’IdISBa sobre recerca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) es va fer ressò de la "Trobada de la recerca en atenció primària en els Instituts d'Investigació Sanitària a Espanya", organitzada conjuntament amb l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa).

L'Escola Nacional de Sanitat (ENS) va acollir la III Reunió de grups de recerca en cures integrats en les estructures temàtiques de recerca en salut de l’ISCIII, amb la qual la Unitat d'Investigació en Cures de Salut (INVESTEN-ISCIII), el Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER), les Xarxes Temàtiques d'Investigació Cooperativa Sanitària (RETICS) i els Instituts d'Investigació Sanitària (IIS) cerquen seguir impulsant el treball cooperatiu entre els diferents centres, unitats i estructures de l'ISCIII.

La jornada va ser inaugurada per Raquel Yotti, directora de l'Institut, i Mayte Moreno, directora de INVESTEN-ISCIII, que van destacar la rellevància de reunir professionals que poden reforçar la investigació biomèdica cooperativa. Moreno va considerar fonamental "donar a conèixer i aplicar totes les estratègies que permeten millorar la coordinació dels professionals que realitzen cures en salut. Cal seguir treballant en estructures i multidisciplinarietat, però estem en molt bon camí". Moreno va explicar en poques paraules per què s'investiga des de la infermeria: "Perquè volem cuidar millor als nostres pacients".

Durant la reunió és va posar de manifest la importància de la investigació en cures, desenvolupada per infermeres i altres professionals sanitaris, que aprofita l'experiència d'investigadors amb formació multidisciplinari per desenvolupar la base científica que millori la prestació d'aquests cures en salut.

Alguns dels objectius són: la promoció i prevenció de la salut; l'atenció a malalties de llarga durada; l'estudi de l'eficàcia de tractaments no farmacològics; l'anàlisi de cures al llarg de tot el cicle de la vida; el desenvolupament d'abordatges dirigits a malalties agudes, i la investigació al voltant de cures lligats a la rehabilitació, la discapacitat i les cures pal·liatives, entre altres casos.

La directora de l'ISCIII va manifestar que aquest tipus d'iniciatives "són un exemple del que ha de fer l'Institut: col·laborar sempre". Raquel Yotti va afegir que l'ISCIII "disposa de molts elements que cal seguir integrant per impulsar encara més el nostre treball cooperatiu i en xarxa". Com a exemple d'iniciatives per a l'excel·lència, va citar la inclusió del criteri d’investigació en cures per a l'avaluació del treball dels Instituts d'Investigació Sanitària (IIS).

Atenció primària i cures

L’ISCIII porta temps potenciant la cooperació interna. Per exemple, l'Escola de Salut Pública de Menorca va acollir la 'Trobada de la recerca en atenció primària en els Instituts d'Investigació Sanitària a Espanya', organitzatzada per a l'ISCIII i l'IdISBa.

En aquesta cita van compartir projectes per millorar la cooperació en l'àmbit de l'atenció primària i la investigació en cures, amb participació de la Unitat d'Investigació en Cures de Salut (INVESTEN-ISCIII); el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), les xarxes de Recerca en Serveis de Salut en Malalties Cròniques (REDISSEC) i d'Activitats Preventives i Promoció de la Salut (REDIAPP), la Plataforma Unitats d'Investigació Clínica i Assaigs Clínics (SCREN) i representants de 18 Instituts d'Investigació Sanitària.

[Font: IdISBa. 07/10/2019]

[Foto: Infosalut / Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears / CC BY-NC-SA 4.0]