Categories: Institucions sanitàries, COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Urgències del Mateu Orfila atén un 37,5% menys de pacients durant maig i juny

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El número de pacients atesos a Urgències de l’Hospital Mateu Orfila aquesta temporada ha baixat un 37,5 % en comparació a l’any anterior (maig i juny).

Durant els mesos de maig i juny s’han registrat 3.010 urgències davant els 4.823 usuaris que van passar pel Servei els mateixos mesos de 2019; és a dir, 1.813 pacients menys.

El balanç d’activitat d’aquest servei indica també que la mitjana de pacients/dia durant els mesos de maig i juny va ser de 44 i 54, respectivament, molt per davall dels usuaris que van passar per les urgències hospitalàries els mateixos mesos fa un any.

L’acumulat durant els primer sis mesos de 2020 posa en relleu que, de gener a final de juny, les urgències al Mateu Orfila s’han reduït un 28,22 %, atès que han passat de 12.911 a 9.267. Si bé els mesos de gener i febrer van registrar una activitat molt similar en comparació a 2019; a partir de març, coincidint amb la declaració de l’estat d’alarma, les visites van anar descendint. El mes d’abril va ser el d’una activitat més baixa, amb només 708 visites i una mitjana de 24 pacients/dia.

Segons explica el doctor Bernardo Pax, cap del Servei d’Urgències de l’Hospital, el descens de pacients va ser molt clar durant l’estat d’alarma i, en la seva majoria, arribaven amb una causa justificada o amb una derivació prèvia d'atenció primària. Aquest fet queda reflectit en l’augment significatiu dels pacients de nivell 2 i 3 de cribratge (dels 5 nivells que hi ha en total) durant el període més crític de la pandèmia. A l’abril, el percentatge de nivell 2 augmentà d’un 4,5 % el 2019 a l’11,2 % el 2020, mentre que l'augment percentual de nivell 3 va anar d'un 35 % al 41 %.

Segons afegeix el doctor Pax, «des de l'inici de la pandèmia les condicions de treball en el Servei han patit variacions, i ens hem adaptat a cada situació. Això ha suposat, entre d’altres coses, la distinció d’un circuit diferenciat per a pacients amb infecció per COVID-19 (sospitosos o confirmats) i un circuit per a la resta de pacients; a més de la implantació de les mesures de protecció personal, d'ús permanent, per evitar l'afectació del personal del Servei. De fet, no hem tingut cap professional infectat pel coronavirus en el Servei, tot i que va ser necessari algun aïllament».

El cap del Servei d’Urgències ha volgut insistir amb la importància de no baixar la guàrdia i mantenir les mesures d'autoprotecció individual, a nivell general, la distància social, l'ús de màscares, ser respectuós amb la normativa i extremar les precaucions. “No ens podem permetre fer passes enrere», assegura.

-Activitat al Servei d’Urgències de l’Hospital Mateu Orfila (nombre total)

-Activitat als centres de salut

Pel que fa a l’activitat a atenció primària, durant els mesos de maig i juny, les urgències als diferents centres de salut (SUAP) també han reduït a quasi la meitat (-48,67 %) respecte l’any passat, passant de 16.621 a 8.530 visites.

El balanç d’aquest semestre també indica un descens de l’activitat fruit de la situació viscuda per la pandèmia de la COVID-19. De 44.371 visites registrades als SUAP els sis primers mesos del 2019, s’ha passat a 30.964, la qual cosa representa una reducció de 13.407 usuaris (-30,21 %).

-Activitat als serveis d’urgències d’atenció primària (nombre total).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 27/07/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]