Categoria: Institucions sanitàries

Iniciada la contractació de les obres del recinte Parc Sanitari Bons Aires per 6 milions d'euros

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les obres del recinte s’efectuaran sobre una superfície de parcel·la de 86.402 metres quadrats. La reforma global de l’Hospital Psiquiàtric suposa una inversió de deu milions.

El Consell de Govern ha aprovat la contractació per part del Servei de Salut de les obres del recinte Parc Sanitari Bons Aires, una superfície de parcel·la de 86.402 m², per un valor de 6.068.152,21 €. La reforma de la urbanització permetrà augmentar l’eficiència del recinte en les seves instal·lacions i també dotar de coherència tot l’espai lliure connectant-lo millor amb el barri de Bons Aires i amb el parc de sa Riera.

Les obres permetran, d’una banda, obrir al públic gran part dels jardins i integrar millor l’espai urbà del recinte de l’Hospital Psiquiàtric en la trama de la ciutat i, de l’altra, actualitzar i millorar les instal·lacions generals davant la implantació de noves infraestructures sanitàries de primer nivell, com són el centre de salut i el servei d’urgències d’atenció primària (SUAP) de Bons Aires.

Aquestes dues accions crearan un recinte sanitari obert a la ciutat de Palma, on es podran integrar l’espai urbà i l’activitat assistencial i deixar enrere el llegat d’espai segregat i aliè al seu entorn. La creació d’aquest parc sanitari suposa una oportunitat única per a la ciutat, que guanya àrees verdes, alhora que posa a la disposició de la ciutadania unes infraestructures sanitàries de primer nivell.

La redacció del projecte i la direcció d’aquesta obra es va adjudicar a la UTE CS Bons Aires i SUAP, integrada, entre d’altres, per Carlos Ferrán Aranaz, Fernando Navazo, Luis Herrero i Carlos Ferrán Alfaro.

El Govern ha invertit deu milions d’euros en la millora, la rehabilitació i la modernització del Parc Sanitari Bons Aires. Aquest projecte forma part de l’estratègia de recuperació, reforma i millora de les instal·lacions sanitàries en els edificis de l’Hospital Psiquiàtric i de l’obertura del recinte a la ciutat de Palma per connectar el barri de Bons Aires amb el parc de sa Riera.

La reforma de l’Hospital Psiquiàtric ha suposat, fins ara, una inversió de quatre milions d’euros en la reforma integral dels edificis de les unitats de llarga estada (Alfàbia) i de mitjana estada (Lluerna), en l’adequació de les instal·lacions de climatització de l’edifici de la Unitat del Psicogeriàtric i en la rehabilitació de la façana, l’estructura i la coberta del club social.

La reforma integral de l’edifici de la unitat de llarga estada (Alfàbia) millora els llocs de convivència dels pacients. A la planta baixa s’han reformat la sala d’estar, el menjador, les consultes, el pati, el templet i els jardins. L’escala i la barana per la qual s’accedeix a la primera planta s’han conservat i les 14 habitacions són d’ús individual amb bany.

La reforma de l’edifici Lluerna ha permès la creació de la Unitat de Patologia Dual. L’edifici de dues plantes té a la planta baixa un hospital de dia de 20 places i a la planta superior, 8 habitacions per a 15 places d’ingrés.

D’altra banda, les reformes també han millorat les instal·lacions i la climatització de la Unitat del Psicogeriàtric i la teulada, la coberta, la balustrada i la façana del club social, amb la qual cosa s’allarga la vida útil dels edificis.

El passat 22 de maig, el Consell de Govern va autoritzar el projecte d’obres de reforma de la unitat de llarga estada (edifici Alfàbia), per 1,8 milions d’euros. Actualment, aquest edifici d’ús residencial té una capacitat per a vint-i-quatre persones amb trastorns mentals greus, les quals duen a terme diverses activitats.

Cal recordar que les instal·lacions de l’Hospital Psiquiàtric pateixen un envelliment estructural, atès que alguns dels edificis es varen construir a començament del segle XX. Per això, el Servei de Salut de les Illes Balears va iniciar els tràmits per emprendre diverses intervencions de millora de les instal·lacions.

[Foto: Conselleria de Salut i Consum. 13/12/2021]

[Foto: Infosalut / Hospital Psiquiàtric de Palma / CC BY-NC-SA 4.0]