Categoria: Institucions sanitàries

El ple del CISNS aprova el Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El document recull la creació de la categoria professional d'Infermera Familiar i Comunitària en AP l'any 2022. El Pla preveu la millora en procediments i en capacitat diagnòstica per als centres de salut.

El ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) ha aprovat el Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023. 

El Pla s'ha definit en 13 objectius i 12 punts clau, cada un d'ells amb diverses accions per complir abans del 2023 fins a sumar 52. La data d'execució del Pla és 2022-2023 i disposa de finançament finalista per a AP tant en els pressupostos generals de l'Estat com en les aportacions que facin efectives les mateixes comunitats autònomes.

Entre altres aspectes, el Pla recull la creació de la categoria professional d'Infermeria Familiar i Comunitària en AP l'any 2022 i es fomenten els nomenaments d'infermeres especialistes. L'objectiu marcat és reduir la temporalitat en Atenció Primària per sota del 8%.

També es persegueix la millora de procediments per a incrementar la capacitat resolutiva o l'adquisició de l'equipament diagnòstic i el desenvolupament de formació continuada necessària. Així mateix, es fa feina en l'optimització dels processos administratius perquè siguin més àgils i resolutius.

El Pla incrementa els projectes de teleconsulta, accés a imatges mèdiques, emissió d'alertes individualitzades i detecció remota de riscos a través d'eines informàtiques i Big-Data.

El document aprovat actualitzarà la cartera comuna de serveis en AP, en especial pel que fa a la indicació i realització de procediments diagnòstics i en el Servei d'Atenció Comunitària. En aquest punt s'hi afegeix l'ampliació progressiva de la cartera comuna de serveis de salut bucodental.

També s'afegeix al seguiment de les accions recollides en les Estratègies de Salut del Sistema Nacional de Salut (SNS) amb un especial abordatge a la cronicitat, a la seguretat del pacient i a la prevenció del càncer.

Salut Comunitària

El document té com a objectiu el desenvolupament d'una Estratègia de Salut Comunitària a escala de cada comunitat autònoma que es complementa amb una estratègia de formació en l'abordatge biopsicosocial i acció comunitària. A més, es fomentaran estratègies i mecanismes de coordinació entre el sistema sanitari i les barriades, els municipis i les comunitats autònomes, entenent la salut com un tot i amb una important participació de la ciutadania.

A més, en el document poden trobar-se iniciatives relacionades amb l'increment d'R+D+i i amb l'empoderament dels professionals de l'Atenció Primària, entre altres aspectes.

[Font: Ministeri de Sanitat. 15/12/2021]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]