Categoria: Institucions sanitàries

Afers Socials finança l’atenció integral de les més de 1.000 persones que atén l’AECC a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'atenció integral que ofereix l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears ha sumat durant el 2021 un total de 1.024 persones beneficiàries: 749 pacients oncològics (73%) i 275 familiars (27%). Els serveis que ofereix l'entitat compten amb el finançament de la Conselleria d'Afers Socials i Esports a través dels doblers recaptats a través de la casella solidària de l'IRPF Social.

Ana Sagrera, de 50 anys, actualment està en procés de recuperació d'un càncer de mama, després del tractament que va començar just ara fa un any. Del març de l'any passat al passat novembre va passar per quimioteràpia, la reconstrucció del pit i la radioteràpia. "El càncer s'associa inevitablement a la mort. De fet, som vídua, amb 33 anys, per un limfoma no Hodgkin, quan el meu fill tenia un any", explica aquesta palmesana a qui el tractament agressiu de quimioteràpia, a més, li ha causat altres conseqüències doloroses com neuropatia perifèrica, que és el conjunt de símptomes causats per dany als nervis i ganglis nerviosos que formen el sistema perifèric nerviós, fora del cervell i la medul·la espinal.

Entre els múltiples serveis de l'atenció integral que ofereix l'associació a les Balears, l'atenció psicològica n'és un dels pilars. El seu responsable, José Manuel Jiménez, diu que el procés per la persona amb càncer i també del seu entorn "és llarg i tediós, a vegades circular, a vegades sense possibilitat de control o amb possibilitat de control, o fins i tot quan es controla la malaltia hi ha tots els comportaments que requereix que dugui a terme la persona per ajustar-se a un entorn en què havia interromput la seva vida".

En el centre de l'atenció que ofereix l'associació hi ha el suport a la persona malalta. "A vegades es pensa que l'acompanyament només ha de ser físic i té a veure amb una telefonada, una informació sobre la baixa laboral, de la condició d'autònom, dels recursos en el seu barri, de la seva comunitat, del seu centre sanitari. L'acompanyament també té a veure amb detectar cap altra necessitat, per exemple d'un voluntariat que puguem oferir perquè pugui passejar i estar acompanyat del voluntari, té a veure amb valorar la situació econòmica i social del pacient», detalla Yanina Paglioni, treballadora social de l'entitat.

L'Associació Espanyola Contra el Càncer a Balears compta amb un total actual de 744 persones voluntàries, entre les quals s'han sumat 117 noves incorporacions durant el 2021.

[Font: Conselleria d'Afers Socials i Esports. 11/04/2022]

[Foto: Conselleria d'Afers Socials i Esports]