Categoria: Institucions sanitàries

L'Àrea de Salut Pitïusa estalvia 125.000 € en dos anys després d'instal·lar sistemes d'autoabastiment d'energia renovable

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut disposa actualment de 1.928 panells solars repartits pels hospitals i centres de salut. S'han produït més de 2 milions de kWh en energia fotovoltaica, la qual cosa ha evitat que s'emetin més de 800 tones de CO₂ a l'atmosfera.

La Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, per mitjà de contractes d'implantació, ha instal·lat prop de 2.000 panells solars fotovoltaics per generar electricitat en els hospitals públics de les Illes Pitiüses —Hospital Can Misses i Hospital de Formentera— i en els centres de salut Sant Antoni de Portmany, Vila i Sant Jordi de ses Salines. Aquesta acció ha estalviat més de 125.000 € en els dos últims anys.

Així ho constaten els informes tècnics, que calculen que l'electricitat produïda pels sistemes d'autoabastiment d'energia renovable fotovoltaica en aquest últim bienni supera els dos milions de quilowatts hora (kWh) en tota l'Àrea de Salut.

A Eivissa, la producció d'energia obtinguda de les plaques solars va assolir en els anys 2021 i 2020 la quantitat d'1.140.000 kWh i a Formentera es van fregar els 60.000 kWh.

Això ha evitat que s'emetin més de 800 tones de CO₂ a l'atmosfera: 740 tones a Eivissa i 76 tones a Formentera.

Plaques tèrmiques per generar aigua calenta sanitària

Als dos milers de panells solars instal·lats per produir electricitat cal sumar-hi els sistemes de generació d'aigua calenta sanitària que també es van instal·lar en aquests últims anys en els hospitals públics d'Eivissa i Formentera i en els centres de salut de Santa Eulària des Riu i de Sant Antoni de Portmany, que suposen un major estalvi energètic.

Actualment, l'Hospital Can Misses disposa de 1.133 panells solars amb una potència de 300 quilowatts pic (kWp), l'Hospital de Formentera compta amb 136 panells solars instal·lats en la seva coberta amb una potència de 40 kWp, el Centre de Salut Sant Antoni de Portmany compta amb 330 panells instal·lats en una pèrgola situada en l'aparcament amb una potència de 100 kWp i, finalment, el Centre de Salut Sant Jordi de ses Salines té 136 plaques fotovoltaiques a la teulada amb una potència de 45 kWp.

D'aquesta manera es compleix amb el compromís mediambiental emprès en 2019, que va suposar instal·lar 1.145 panells solars a l'Hospital Can Misses i en els centres de salut Vila i Sant Jordi de ses Salines, la qual cosa va permetre una producció anual d'electricitat de 447.190 kWh.

L'Hospital de Formentera també disposa des de llavors de plaques fotovoltaiques que li permeten proveir-se del 8% del seu consum d'energia amb energies renovables.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 14/03/2022]

[Foto: Fundació Bit / Placas solares / CC BYND 2.0]