Categoria: Institucions sanitàries

El Govern estatal aprova el procediment i els requisits per a crear noves especialitats en Ciències de la Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El procediment per a crear noves especialitats s'iniciarà a iniciativa de les societats científiques de l'àrea o de la Comissió de Recursos Humans, i serà avaluada per comitès específics després de rebre els informes de col·legis professionals i del Ministeri d'Universitats. Es desenvolupa la formació en àrees de capacitació específica, que permetrà l'alta especialització i que s'actualitzin les normes reguladores de les proves d'accés a la Formació Sanitària Especialitzada

El Consell de Ministres va aprovar, el dia 19 de juliol de 2022, a proposta dels ministeris de Sanitat i d'Universitats, el Reial decret que regula la formació transversal de les especialitats en Ciències de la Salut, així com el procediment i els criteris per a crear nous títols d'especialista o diplomes d'àrea de capacitació específica.

Aquest Reial decret forma part de les reformes integrals iniciades pel Govern d'Espanya, incloses en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, per a millorar els recursos humans en el Sistema Nacional de Salut i, així, millorar la capacitat de desenvolupament professional.

Aquest Reial decret té com a objectiu millorar i reforçar la formació dels professionals durant el període de residència. Garantir que els especialistes en Ciències de la Salut adquireixin un conjunt de competències transversals mitjançant un programa comú obligatori que s'incorporarà a l'itinerari de l'especialitat, és l'objectiu d'aquesta norma que, a més, regula la creació de noves especialitats amb criteris tècnics. 

Formació transversal

La norma estableix que la formació transversal formarà part del programa oficial de les especialitats en Ciències de la Salut, i inclourà àmbits com la bioètica, principis legals, equitat i determinants socials, seguretat de pacients i professionals, comunicació clínica, pràctica basada en l'evidència, ús racional dels recursos, metodologia de la investigació o capacitació digital, entre d'altres.

La Comissió Permanent del Consell Nacional d'Especialitats en Ciències de la Salut elaborarà les competències comunes i revisarà i actualitzarà els continguts periòdicament. 

Creació de nous títols d'especialistes o diplomes ACE

Així mateix, el Reial decret contempla els procediments per a la proposta d'un nou títol d'especialista en Ciències de la Salut, que s'iniciarà per una o diverses societats científiques representatives de l'àrea d'especialització. També per a un nou diploma d'Àrea de Capacitació Específica (ACE), per les Comissions Nacionals implicades. En ambdós casos, la proposta haurà de respondre a criteris com les necessitats de salut de la població o l'evolució i coneixements científics i tecnològics.

Formació Sanitària Especialitzada

En darrer terme, destacar l'actualització de la normativa de les proves d'accés a la Formació Sanitària Especialitzada, que era de 1995.

Aquest Reial decret elimina la possibilitat de conformitat prèvia dels centres privats. Reserva el 7% de les places oferides en totes les titulacions a persones amb discapacitat. A més, redueix el màxim d'extracomunitaris en les titulacions de Farmàcia (3%) i Infermeria (1%), encara que es mantenen a Medicina.

Pel que fa als mèrits acadèmics, es tendran en compte els estudis de Grau, Llicenciatura o Diplomatura, i s'elimina la valoració del Doctorat. Es requereix un examen mèdic abans de la incorporació a la plaça adjudicada i, pel que fa al reconeixement de períodes formatius previs, augmenta la durada fins a un màxim del 50% de la durada de la nova especialitat.

[Font: Ministeri de Sanitat. 19/07/2022]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]