Categoria: Institucions sanitàries

El Govern Balear agraeix la tasca del personal d’infermeria de salut mental que tracta infants i adolescents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern de les Illes Balears va visitar la unitat de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA), a l’Hospital de Son Espases, coincidint amb el dia internacional dedicat a aquests professionals especialitzats, que va celebrar-se el dia 1 de setembre.

L’IBSMIA és l’organisme responsable de l’avaluació, el diagnòstic i el tractament de tots els infants i joves de les Illes Balears que tenen un trastorn mental greu, i depèn de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental del Servei de Salut.

L’IBSMIA fou creat l’any 2010 pel Servei de Salut de les Illes Balears i es constitueix com una unitat de gestió clínica que integra, sota una dependència funcional única, tots els dispositius sanitaris públics que ofereixen serveis a menors de 18 anys afectats per un trastorn mental greu. L’Institut disposa de cinc unitats comunitàries de consultes externes —tres a Mallorca, una a Menorca i una a Eivissa i Formentera—, un hospital de dia i una unitat d’hospitalització breu.

Els equips terapèutics estan formats per un psiquiatre, un psicòleg, un infermer i un treballador social. El Servei també disposa de personal docent de suport a l’Hospital de Dia i d’un equip administratiu a cada una de les unitats.

La tasca especialitzada del personal d’infermeria de salut mental que treballa amb infants i adolescents és essencial en el seu tractament i acompanyament, sobretot en la gestió emocional del trastorn, així com en la de les seves famílies, i en la prevenció que els casos s’agreugin en l’etapa educativa.

Des del col·lectiu del personal d’infermeria de salut mental s'ha traslladat, al Govern de les Illes Balears, la necessitat d’augmentar les accions de prevenció i detecció dels trastorns mentals, sigui en els entorns escolars o familiars, per anticipar-se a la malaltia abans d’un ingrés o una hospitalització.

En aquest sentit, ja s’està treballant en l’elaboració d’un nou pla estratègic de salut mental que fixarà el model que cal seguir fins a l’any 2029, centrat sobretot a facilitar la prevenció i la detecció dels problemes de salut mental, a més d’una atenció més ràpida i integral als pacients.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 01/09/2022]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]