Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Espases tanca el mes d'agost amb el nombre més gran d'intervencions quirúrgiques realitzades: 1.930

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Espases ha tancat el mes d’agost amb 1.930 intervencions quirúrgiques, el nombre més gran registrat fins ara, que supera amb escreix les dades dels anys prepandèmics.

En concret, s’han duplicat les operacions respecte del mateix mes de l’any passat, en passar de les 967 de l’agost de 2021, a les 1.930 d’enguany. Aquest increment de l’activitat s’emmarca en el pla de xoc impulsat per la direcció general del Servei de Salut per fer front a les llistes d’espera i reduir les demores, cosa que ha permès contractar professionals i planificar jornades extraordinàries en horari d’horabaixa. Un altre dels factors rellevants en aquest increment de les operacions han estat els professionals, que gràcies al seu esforç han evitat la baixada de l’activitat quirúrgica pròpia dels mesos d’estiu. 

El 83,37% del total de les operacions registrades a l’agost d’enguany (1.609) han estat programades i la resta (321), urgents. Precisament, aquest augment de les intervencions es deu, principalment, a un increment del 141,95% de l’activitat programada respecte de l’any passat. Aquest fet posa de manifest l’excel·lent tasca de planificació quirúrgica per optimitzar els recursos en horari de matí i horabaixa i així poder operar el màxim nombre de pacients possible. 

Per la seva part, el 57,72% de les operacions han estat ambulatòries (1.114), mentre que la resta (816) han necessitat l’ingrés del pacient.

Si es comparen les dades amb els anys prepandèmics, a l’agost d’enguany s’ha operat un 22,3% més que en 2018 i 2019, amb un increment del 22,3% de l’activitat quirúrgica programada. 

Canvi de tendència després de dos anys de pandèmia de la COVID-19

La pandèmia de la COVID-19 va obligar a reestructurar l’Hospital per atendre aquests pacients en unitats d’hospitalització i de cures intensives específiques, la qual cosa va alterar i limitar l’activitat quirúrgica. Amb tot, durant tota la pandèmia, l’Hospital ha garantit les operacions oncològiques, les preferents i les urgents. 

En els vuit mesos d’enguany s’ha operat un 24,9% més que en el mateix període de l’any passat, i només un 3,1% menys respecte de 2019. Aquestes dades constaten un canvi de tendència i les situen similars a anys prepandèmics, a pesar que els dos primers mesos d’enguany van coincidir amb la sisena onada de la COVID-19, el que va repercutir en una davallada de l’activitat quirúrgica programada.

Pla de xoc del Servei de Salut per reduir les llistes d’espera

Al març d’enguany, la direcció general del Servei de Salut va impulsar un pla de xoc per fer front a les llistes d’espera a l’atenció hospitalària i així reduir les demores, amb una inversió aproximada de 18 milions d’euros. A Son Espases, aquest pla de xoc ha permès reforçar el nombre de professionals a l’Àrea quirúrgica, tant anestesiòlegs com infermers, i planificar i dur a terme jornades extraordinàries en horari d’horabaixa.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 19/09/2022]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]