Categoria: Institucions sanitàries

El SAMU061 fa 30 anys i celebra una gala de reconeixement als seus treballadors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d’Atenció Mèdica Urgent del 061 Balears té una plantilla de 748 professionals i una flota de 55 vehicles aeris i terrestres.

El Servei d’Atenció Mèdica Urgent del 061 Balears, SAMU061, fa 30 anys i el passat dijous, dia 22 de setembre, es va celebrar una festa d’aniversari per commemorar les tres dècades dedicades a l’atenció mèdica en el lloc del succés i a millorar els nivells de mortalitat en els processos de salut greus i crítics.

Durant la gala, que ha tingut lloc al Castell de Bellver, s’ha lliurat una distinció a 42 treballadors i extreballadors del servei que han passat més de 25 anys en el 061.

Actualment, el SAMU061 té una plantilla total de 748 professionals, cobertura a les quatre illes i una àmplia gamma de recursos que li permeten ser el servei de referència en la coordinació i l’assistència sanitària a urgències, emergències i catàstrofes de les Illes Balears. Dóna resposta a tots els processos clínics extrahospitalaris urgents que requereixen una complexitat per l’estat crític del pacient, bé sigui de manera individual o en incidents de múltiples víctimes.

També s’encarrega de la recepció, la classificació i la regulació mèdica de la demanda rebuda a través del telèfon 061 i coordina els trasllats interhospitalaris de pacients crítics.

Va néixer el 1992 a la central de coordinació d’urgències mèdiques del Centre de Salut Arquitecte Bennàssar de Palma. La central era gestionada per un metge i un telefonista i disposaven de tres UVIs mòbils, una a Palma, una altra a Inca i la tercera a Manacor, amb un metge i dos tècnics sanitaris en cada UVI. Ara, la seva flota inclou 55 vehicles aeris i terrestres i recursos de suport vital avançat d’infermeria i pediatria.

Mentre que l’any 1997 el SAMU061 va rebre 144.423 telefonades, el 2020 van ser 786.782, la qual cosa demostra el creixement del servei i l’atenció a la població resident i flotant, a més de l’increment en recursos humans, mòbils i en tecnologia electromèdica.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 22/09/2022]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]