Categoria: Institucions sanitàries

Es prorroga el contracte del servei d'oncologia radioteràpica per a Menorca i les Pitiüses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La radioteràpia és considerada una de les dues armes terapèutiques més efectives contra el càncer. El contracte es prorroga per un màxim de 7,3 milions d'euros.

El Consell de Govern atorga, al director general del Servei de Salut de les Illes Balears, l’autorització prèvia per exercir la competència en matèria d’autorització i disposició de la despesa, relativa a l’expedient de pròrroga del contracte de gestió per concessió del servei públic d’oncologia radioteràpica, per a la població de Menorca, Eivissa i Formentera, als usuaris derivats pel Servei de Salut de les Illes Balears, per un valor màxim de 7.313.674 €.

La radioteràpia és considerada una de les dues armes terapèutiques més efectives contra el càncer, juntament amb la cirurgia. Tot i que, al llarg de la història, aquesta ha tingut uns bons resultats com a mètode primari per tractar nombrosos tumors malignes en estadis precoços, la radioteràpia ha anat reemplaçant la cirurgia mutilant en el control a llarg termini de molts tumors, com els de mama, cap i coll, i pròstata, així com tumors al canal anal, sarcomes, etc.

Quan la radioteràpia s’utilitza amb intenció radical o curativa, permet allargar significativament tant l’interval lliure de la malaltia com la supervivència global en molts tipus de càncer. I utilitzada amb una intenció pal·liativa, les repercussions sobre el control dels símptomes la situen entre les alternatives més útils per a determinats pacients.

El 20 de maig de 2015 es va signar amb l’empresa Servicios de Radioterapia y Oncología, SLU, i Servicios Integrales de Sanidad, SL, Unión Temporal de Empresas, el contracte per a la prestació del servei d’oncologia radioteràpica a Menorca i Eivissa, amb una durada prevista de set anys. La prestació del servei va començar l’1 de novembre de 2015 a Eivissa i l’1 de desembre de 2016 a Menorca; per tant, el contracte vigent finalitza el 31 d’octubre de 2022 a Eivissa i el 30 de novembre de 2023 a Menorca. Així doncs, a fi de garantir el bon funcionament d’aquest servei, cal tramitar l’expedient de pròrroga de tres anys per a cada àrea.

A Eivissa i Formentera, des de 2016-2022, 1.588 pacients han rebut tractament de radioteràpia. A Menorca, des de 2017, han estat atesos 1.505 pacients.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/10/2022

[Foto: Servei d'Oncologia Radioteràpia. Hospital Universitari Son Espases]