Categoria: Institucions sanitàries

La Dra. Marhuenda, cap del servei de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Universitari Son Espases, informa sobre la situació actual de la urologia pediàtrica balear

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times
Des de fa aproximadament tres anys, a través de diversos mitjans de comunicació i de xarxes socials, s'ha anat difonent el rumor infundat que, a la comunitat de les Illes Balears, no hi ha personal mèdic format per atendre la urologia pediàtrica. Més exactament, s'ha dit que no hi ha uròlegs pediàtrics.
 
Davant d'aquestes afirmacions falses, que poden causar confusió i desconcert entre la població de les Balears, la Dra. Marhuenda es veu obligada a fer les puntualitzacions següents:
  • La Urologia Pediàtrica no existeix com a especialitat a Espanya ni en cap altra part del món. La Urologia Pediàtrica és una subespecialitat o àrea d'especial capacitació a la qual, en el nostre medi (a Espanya i la Unió Europea), es pot accedir una vegada que s'ha cursat una d'aquestes dues especialitats reconegudes: la Cirurgia Pediàtrica o la Urologia General. Per comprovar aquest fet, només s’ha de fer una consulta a la Comissió Nacional de les Especialitats Mèdiques.
  • Tradicionalment, a Espanya i a la majoria de països europeus, molts dels uròlegs pediàtrics tenen com a formació especialitzada de base la Cirurgia Pediàtrica. Per posar alguns exemples de grans hospitals espanyols on això succeeix així, es podrien esmentar els hospitals següents: La Paz, Doce de Octubre i Gregorio Marañón de Madrid; Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu de Barcelona; l'Hospital de Cruces de Bilbao; l'Hospital Miguel Servet de Saragossa i molts més hospitals mitjans i petits.
  • Com a exemples d'hospitals on han estat els uròlegs els qui s'han fet càrrec de la Urologia Pediàtrica, es podria parlar de l'Hospital La Fe de València i de l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla.
  • A les Illes Balears, des que es va crear el Servei de Cirurgia Pediàtrica a l'Hospital Universitari Son Dureta, l’any 1977, els seus especialistes han estat els encarregats de tractar la patologia urològica pediàtrica i deriven a centres de la península únicament les patologies que per la seva raresa i complexitat només es tracten a uns pocs centres del país.

En els darrers anys, no només s'ha mantingut aquesta situació, sinó que s'han produït les accions següents:

  1. S'ha oficialitzat la Unitat d'Urologia Pediàtrica. Se li ha donat entitat pròpia amb l'adjudicació de consultes, quiròfans i un gabinet d'exploracions funcionals diferenciat dels de la resta del Servei de Cirurgia Pediàtrica.
  2. S'ha nomenat una professional com a responsable de la Unitat.
  3. S'ha reforçat la Unitat amb la contractació d'una altra especialista en Cirurgia Pediàtrica dedicada a la Urologia Pediàtrica durant la major part de la seva jornada laboral.
  4. S'ha renovat la tecnologia disponible, especialment la dedicada a les exploracions funcionals urològiques i a les tècniques de rehabilitació funcional (l'anomenat bio-feedback).
La Dra. Hernández, responsable assistencial de la Unitat, és especialista en Cirurgia Pediàtrica, formada a Madrid a l'Hospital Gregorio Marañón. Una vegada acabada la seva formació reglada, es va especialitzar en Urologia Pediàtrica a diversos centres d'Anglaterra acreditats per impartir docència i, després de complir amb els molt exigents requisits previs (temps de formació, temps de dedicació i nombre de cirurgies urològiques) que demana la Societat Europea d'Urologia Pediàtrica (ESPU), ha superat els exàmens preceptius per ser considerada uròloga pediàtrica per aquesta societat europea.

Des que, l'agost de 2013, es va oficialitzar aquesta Unitat, s'han realitzat 142 intervencions específiques d'Urologia Pediàtrica i 1.073 visites a la consulta d'Urologia Pediàtrica.

A més, gràcies a la renovació de la tecnologia, s'han fet 61 procediments urodinàmics i de rehabilitació urinària, tots en pacients pediàtrics.

La Unitat d'Urologia Pediàtrica de Son Espases està reconeguda com a tal pel Grup Espanyol d'Urologia Pediàtrica, que s'enquadra en la Societat Espanyola d'Urologia i en la Societat Espanyola de Cirurgia Pediàtrica i, a més, participa en la formació dels residents MIR d'Urologia General d'adults (futurs uròlegs generals) segons el que s’exigeix en el programa de la seva especialitat, mitjançant una rotació de 3 mesos, amb una satisfacció total tant dels residents com del seu tutor.

Per concloure, la Dra. Marhuenda desmenteix les afirmacions abocades en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació, i afirma, categòricament, que a la nostra comunitat hi ha uròlegs pediàtrics que compleixen amb els estàndards actuals de formació, espanyols i europeus, i amb la legalitat vigent i que donen una assistència de qualitat als pacients amb aquest tipus de patologies.

[Font: Hospital Universitario Son Espases. 21/08/2014]