Categories: Institucions sanitàries, Recursos humans

Els Ministeris de Sanitat i Inclusió elaboren un projecte de jubilació activa per a metges i pediatres d'Atenció Primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els facultatius dels serveis públics de salut podran continuar amb la seva activitat laboral a temps complet i a temps parcial, i s'augmentarà el percentatge de pensió compatible amb la feina del 50% al 75%.

La mesura vol propiciar que els metges d'aquestes especialitats que puguin i vulguin continuar fent feina més enllà de la seva edat de jubilació ho puguin fer, eliminant barreres legals i augmentant els incentius econòmics.

Després d'aquesta primera exposició del projecte, els ministeris plantejaran la mesura als sindicats.

L'objectiu del programa pilot és fer front a un dèficit temporal d'aquests perfils professionals per la pròxima jubilació de promocions de metges, particularment nombroses, dels anys 80. 

La d'Atenció Primària és l'especialitat amb una ràtio major de persones de més de 60 anys, un de cada tres: 12.000 entre 60-65 anys i 1.500 amb més de 65 anys. Està previst que aquest dèficit es perllongui, almanco, durant cinc anys a causa de les jubilacions, i fins que surtin els resultats dels processos en marxa, de reforç de la formació dels metges d'atenció primària.

Canvis legals i incentius

A diferència del sector privat, on els metges tenen diverses possibilitats de perllongar la vida laboral més enllà de l'edat ordinària de jubilació (jubilació demorada, jubilació activa, jubilació parcial...), en el sector públic no està permesa la jubilació activa, i la parcial és impossible en la pràctica perquè no es troba desenvolupada reglamentàriament per als funcionaris ni per al personal estatutari. 

Per això, els canvis que es faran permetran accedir a la jubilació activa a temps complet als metges i pediatres d'Atenció Primària en el sector públic, amb un règim millorat de compatibilització de pensió amb l'activitat laboral, del 75% en lloc del 50% general. També es permetrà als mateixos professionals accedir a la jubilació activa per fer feina en el sector públic sanitari a mitja jornada i, alhora, cobrar un 75% de la pensió i no el 50%, que és el que es permet generalment.

El projecte que es posarà en marxa mitjançant canvis normatius a la Llei General de Seguretat Social i la Llei de Classes Passives, és específic i acotat en el temps, ja que aquestes opcions de jubilació només estaran disponibles per a metges i pediatres d'Atenció Primària dels serveis públics de salut per un espai de tres anys.

[Font: Ministeri de Sanitat. 01/12/2022]

[Foto: Govern de les Illes Balears]