Categoria: Institucions sanitàries

Salut començarà les obres dels centres de salut d'Artà, Santa Margalida, Sant Joan i Consell a principis de 2023

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum preveu començar les obres dels centres d'atenció primària d'Artà, Santa Margalida, Sant Joan i Consell durant el primer trimestre de 2023. Segons el cronograma de la Subdirecció d'Infraestructures i Serveis Generals del Servei de Salut, aquestes infraestructures sanitàries, que s'afegeixen a la unitat bàsica de Montuïri les obres de la qual han començat aquest mes, estaran enllestides entre finals de 2023 i el primer semestre de 2024.

El centre de salut d'Artà compta amb un pressupost de 4,3 milions d'euros, mentre que la unitat bàsica de Santa Margalida s'ha pressupostat en 1,5 milions d'euros; la de Sant Joan, en 495.000 euros, i la de Consell, les obres de la qual encara s'han d'adjudicar, està pressupostada en 3,8 milions d'euros. Per la seva banda, les obres de la unitat bàsica de Montuïri suposen una inversió de 677.000 euros. En total, aquests cinc nous centres sanitaris beneficiaran al voltant de 20.000 habitants de la Part Forana de Mallorca.

Aquestes obres formen part del Pla d'Infraestructures Sanitàries de la Conselleria de Salut i Consum que, actualment, té en marxa projectes i inversions per un valor de 300 milions d'euros a totes les illes, els quals generen 3.000 llocs de feina directes i indirectes. Uns 200 milions van destinats a crear, ampliar o reformar infraestructures hospitalàries i la resta es destina a construir o remodelar centres de salut i unitats bàsiques, així com noves bases del 061, principalment.

Pel que fa a les infraestructures hospitalàries, a Mallorca, es destinen 183 milions al nou Son Dureta; a la reconversió de l'Hospital Psiquiàtric en el Parc Sanitari de Bons Aires; a l'ampliació de l'Hospital de Manacor; a la construcció de les noves urgències, l'UCI i el Servei de Rehabilitació de l'Hospital Comarcal d'Inca, i a la reforma de l'Hospital General de Palma.

A Menorca, destaca la reforma de l'Hospital Verge del Toro, amb una inversió de 15 milions d'euros, mentre que a Eivissa es fan obres per 3 milions d'euros a Can Misses. També la nova hemodiàlisi a l'Hospital de Formentera suposa una inversió de 400.000 euros.

Quant a l'atenció primària, a Mallorca es destinen 80,8 milions a diversos projectes. A més del centre de Salut d'Artà, de les noves unitats bàsiques de salut de Montuïri, Sant Joan, Santa Margalida i Consell, també es preveuen les obres i manteniment dels centres de primària de Bons Aires i Son Ferriol i el centre de salut de Pollença. També es reformem les unitats bàsiques de Portocolom i de Sant Llorenç i es duen a terme remodelacions puntuals a centres com Pere Garau i Emili Darder.

A Menorca, està en marxa el projecte de reforma de Canal Salat, a Ciutadella, amb 7,7 milions d'euros.

Altres actuacions importants són la nova base del 061 a Formentera, amb 2,6 milions, i les obres de la nova base per a tot el transport sanitari terrestre de Mallorca, amb prop de 2 milions d'euros.

Així mateix, hi ha en projecte la primera Casa de Naixements Extrahospitalaris d'Espanya, al costat de Son Espases, amb una inversió estimada d'1,2 milions d'euros.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 27/12/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]