Categoria: Institucions sanitàries

Salut es reuneix amb la batlessa de Ciutadella per cercar opcions per implementar el pla funcional del centre de Salut Canal Salat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum s'ha reunit amb l’alcaldessa de Ciutadella amb l'objectiu de cercar opcions que permetin implementar el pla funcional del Centre de Salut Canal Salat, elaborat pel Servei de Salut, en col·laboració amb professionals del centre.

L'objectiu d'aquest pla és ampliar la cartera de serveis que l'àrea d'atenció hospitalària presta a la zona de ponent de Menorca per evitar desplaçaments a l'Hospital Mateu Orfila, situat a Maó.

A la trobada s'ha analitzat la situació actual del centre i les opcions que permetrien ampliar la cartera de serveis per millorar i ampliar l'atenció assistencial que es dispensa als usuaris d'aquesta àrea de salut. Ambdues parts han acordat mantenir contactes per establir la viabilitat de cadascuna de les opcions i per escollir la més adequada, tant a escala tècnica com assistencial.

Centre de Salut Canal Salat

Inaugurat el 1992 i ampliat l’any 2007, el CS Canal Salat té assignades actualment 28.324 targetes sanitàries, el 17% de les quals corresponen a usuaris de més de 65 anys. L’equip d’atenció primària està format per 14 metges de família i 14 infermeres; 3 pediatres i 2 infermeres de pediatria; 17 administratius/zeladors i 10 auxiliars d’infermeria. De mitjana, les consultes de medicina de família atenen 38 pacients/dia i les de pediatria, 19 infants/dia. La demanda de consultes d’infermeria s’ha incrementat en els darrers anys, i ha passat de 15 a 23 pacients/dia.

En el Servei d’Urgències (SUAP) treballen 2 metges i 2 infermeres, equip que es reforça amb 1 metge i 1 infermera de maig a octubre per atendre els residents en el municipi i la població flotant que hi ha a la zona de ponent de l’illa.

El més significatiu i diferenciador de Canal Salat respecte de la resta de centres d’atenció primària del Servei de Salut és la cartera de serveis hospitalaris per donar assistència a un terç de la població de Menorca. Metges de l’Hospital Mateu Orfila es desplacen a Ciutadella per passar-hi consulta i atendre els pacients de totes les especialitats. Els darrers serveis que s’han traslladat al centre de salut de ponent han estat podologia i nutrició, amb una consulta setmanal, i pediatria. Des de febrer de 2022, tres matins per setmana es fan consultes rotatòries de les diferents especialitats pediàtriques: neonatologia, aparell digestiu, neurologia, endocrinologia, pneumologia i nefrologia, i es dona resposta així a una antiga petició del municipi, que demanava reforçar l’atenció als infants.

Canal Salat també disposa de servei de radiologia, un laboratori on es fa hematologia i bioquímica urgent, un hospital de dia per administrar tractaments oncològics i una unitat d’hemodiàlisi en la qual els pacients amb insuficiència renal greu poden rebre tractament sense haver-se de desplaçar a Maó, a més d’una unitat de salut bucodental, fisioteràpia i unitat d’atenció a la dona.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 13/02/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*14/02/2023 menorca.info - El Govern analiza con el Ayuntamiento de Ciutadella las vías para ampliar el Canal Salat.