Categoria: Institucions sanitàries

El Govern i el sector sanitari ratifiquen l’acord per millorar les condicions laborals i organitzatives en l’atenció als usuaris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Mesa Sectorial de Sanitat, formada pel Servei de Salut i els representants sindicals de les organitzacions UGT, SIMEBAL, SATSE, CSIF, CCOO i USAE i el Govern de les Illes Balears, han ratificat l’acord assolit per unanimitat per tal de millorar les condicions laborals i retributives dels professionals, així com millorar les mesures organitzatives i de gestió en l’àmbit de la sanitat.

Aquest acord estableix les bases per fer un canvi profund en l’organització i la gestió de l’atenció primària. Millorarà les condicions de treball dels professionals i contribuirà a fidelitzar els professionals que es formen a les Illes Balears perquè desenvolupin la carrera professional al Servei de Salut.

Així, entre les principals mesures organitzatives, s’ha aprovat la jornada laboral de 35 hores per a tot el personal a partir de l’1 de gener de 2023, la creació de borses úniques de treball per a cada categoria i especialitat, l’augment del preu de l’hora de guàrdia dels metges fins a 31,05 €/dia laborable i l’increment de la retribució a partir de la cinquena guàrdia mensual. 

Pel que fa a l’atenció primària, les agendes dels metges s’estructuren per adequar les càrregues de feina. En aquest sentit, els metges i pediatres cobraran per activitat extraordinària per cada pacient atès en superar les 35 i les 25 consultes diàries, respectivament.

El Servei de Salut crearà un total de 127 places estructurals de medicina de família, que permetran reduir les quotes de cada metge. També es crearà la figura del responsable de gestió dels processos clinicoadministratius per augmentar la resolució d’expedients a l’atenció primària i es crearà una unitat jurídica de desburocratització.

Per respondre a la manca d’efectius en determinades categories i poder garantir l’assistència sanitària, la Mesa Sectorial ha aprovat les retribucions per desplaçament en cas que sigui necessari mobilitzar efectius entre centres hospitalaris. Així mateix, s’estendran els efectes retributius del personal fix al temporal quant a la carrera professional a partir de l’1 de gener de 2021.

Amb l’objectiu de fidelitzar i captar els professionals que fan la residència al Servei de Salut, es preveu un increment de l’hora de guàrdia. A més, l’acord sindical signat el desembre estableix mesures complementàries i no excloents destinades a professionals sanitaris de les illes de Menorca, Eivissa i Formentera: 

  • Personal en formació de residència (MIR)

A la finalització del període de residència i una vegada signin nomenament com a personal estatutari de 3 anys de durada percebran el complement retributiu de difícil cobertura corresponent al període de formació realitzat. Aquesta quantia serà de 4.800 €.

  • Personal sanitari de Menorca, Eivissa i Formentera

Així mateix, tots els llocs de feina del personal sanitari de Menorca, Eivissa i Formentera han estat declarats de difícil cobertura per la llei de pressuposts, i el personal que ocupi una d’aquestes places rebrà un pagament anual que serà inicialment de 4.000 € per al personal sanitari A1. Rebran el pagament mensualment. 

En aquest sentit, el complement de fidelització per als residents a Menorca, Eivissa i Formentera, que només perceben treballadors del grup sanitari A1, s’ampliarà al grup A2 en data 1 de gener de 2023.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 28/02/2023]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]