Categoria: Institucions sanitàries

Comencen les obres per a la instal·lació d'un segon TAC a Can Misses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nou TAC permetrà duplicar el nombre de proves i assolir les 24.000 per any. Per a l'obra d'adequació i l'adquisició del nou TAC, la inversió ha estat de mig milió d'euros.

Ja s'han iniciat les obres en una de les sales del Servei de Radiologia reservades per a la instal·lació del segon aparell de Tomografia Axial Computada (TAC).

L'Hospital Can Misses disposa actualment d'un únic TAC, operatiu els set dies de la setmana, 24 hores al dia. La instal·lació d'aquesta nova tecnologia permetrà duplicar el nombre de proves diagnòstiques i assolir les 24.000 tomografies. El Servei de Radiologia ha realitzat el 2022 12.000 proves.

El Pla estratègic 2022-2024, presentat per l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera a finals de 2021, recull la necessitat d'instal·lar un segon TAC per respondre a la demanda actual. Un altre dels objectius marcats al Pla estratègic és reduir l'obsolescència tecnològica i aconseguir que el 60% de l'equipament mèdic tingui com a màxim cinc anys d'antiguitat.

La dotació del nou TAC està inclosa al Pla INVEAT (Pla d'Inversió en Equips d'Alta Tecnologia) del Govern d'Espanya.

L'espai reservat per a aquest segon TAC ocupa una superfície de 54 m² i els terminis previstos d'execució de l'obra són de set setmanes. L'import de l'obra és de 102.131,24 € (IVA inclòs).

El TAC que s'hi instal·larà és un model Philips Incisive que es va adjudicar després de concurs públic per un import total de 393.125,50 euros (IVA inclòs). El nou equip d'última generació de TAC intel·ligent introdueix sistemes d'intel·ligència artificial completament integrats durant tot el procés de treball per a benefici del pacient i del professional. Aquest equipament incorpora l'última tecnologia en programari d'imatge i processament per a una adquisició de màxima qualitat i velocitat a dosis mínima en tota mena de proves.

Els diferents sistemes d'intel·ligència artificial aporten més precisió, agilització i estandardització dels procediments. Per exemple, el sistema de posicionament automàtic de pacient que consta d'una càmera al sostre capaç de reconèixer diferents punts anatòmics del pacient mitjançant l'ús de xarxes neuronals i, d'acord amb aquests, realitza el correcte centrat del pacient per a la prova. Aquest sistema és una revolució en l'eficiència i precisió en proves de TAC, i permet reduir fins a un 23% els temps de posicionament de pacient i augmentar en un 70% la consistència de resultats interoperador.

A més de l'última tecnologia de posicionament, també és molt important destacar les tecnologies més innovadores en reconstrucció d'imatge de TAC. Aquests nous sistemes de reconstrucció constitueixen un canvi de paradigma pel que fa a la reconstrucció iterativa clàssica i permeten un augment significatiu de la qualitat d'imatge a dosis mínima per a tota classe d'estudis. S'aconsegueixen reduir fins a un 80% la radiació i fins a un 85% el soroll per al mateix protocol que amb reconstrucció iterativa, tenint a més una major velocitat de reconstrucció.

Finalment, també disposa de sistemes d'adquisició Cardio TAC més avançats per fer tota classe d'exploracions. Aquests tipus de procediments són una de les proves més exigents i dependents de les condicions del pacient (freqüència cardíaca, pes…); per això, són necessaris sistemes que en redueixin la variabilitat.

Finalment, en aquests equips d'última generació de TAC també es requereixen realitzar procediments intervencionistes amb les màximes garanties i amb l'ajuda de la intel·ligència artificial per fer aquests procediments més precisos, ràpids i amb menor dosi per a pacient i professionals. Per fer-ho, s'incorporarà una solució d'intervencionisme dins del CT que permeti, mitjançant l'ajuda de la intel·ligència artificial, la planificació del procediment i el seguiment en temps real del progrés de la intervenció per obtenir el millor resultat.

Es preveu que l'equip estigui en condicions de funcionament durant el tercer trimestre del 2023, després de les obres d'adequació i instal·lació de l'equip a l'Hospital Can Misses.

Les obres no afectaran l'activitat del Servei de Radiologia, ja que s'emmarquen en una àrea que ha estat separada de la resta amb pladur. D'altra banda, el sistema de gestió de torns, recentment implantat a l'Hospital, continuarà funcionant al servei de Radiodiagnòstic amb total normalitat.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 06/03/2023]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]