Categories: Institucions sanitàries, Gestió de la investigació

L’Estratègia de Recerca i Innovació en Salut 2023-2027 impulsarà la investigació biomèdica a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nou document incidirà en la captació i retenció de talent, en el foment de l’excel·lència, en la projecció internacional de l’activitat investigadora i la difusió i participació de la ciutadania.

L’Estratègia d’Investigació i Innovació en Salut 2023-2027 suposarà una passa més cap a la consolidació de la recerca biomèdica translacional -amb el consegüent impacte positiu en la qualitat de vida de la població- i cap a una economia més competitiva i sostenible. El document inclou gairebé 50 accions pressupostades en devers 27 milions d’euros per als pròxims 5 anys.

L’Estratègia, liderada per la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, és la continuació de la labor intensa que s’ha fet els darrers anys i permetrà enfortir la col·laboració entre la investigació bàsica i la investigació clínica, promovent actuacions en què puguin treballar conjuntament els professionals d’ambdós àmbits, amb la finalitat de donar valor als resultats de recerca obtinguts.

L’Estratègia s’estructura en 7 objectius, 5 eixos estratègics, 11 línies d’acció i 47 accions, i incidirà en aspectes com ara la captació i retenció de talent, el foment de l'excel·lència dels grups i entitats dedicats a la investigació i la innovació, la projecció internacional de l’activitat que duen a terme aquestes entitats i el foment de la difusió i la participació de la ciutadania. Tot això sempre en la línia de prioritats definides en l’àmbit europeu i estatal, i d’acord amb les capacitats de les Illes Balears.

Fites assolides en recerca i innovació en salut

Durant la presentació es varen citar algunes de les fites més importants que s’han assolit els darrers anys en l'àmbit de la recerca i la innovació en salut com, per exemple, l'acreditació de l'Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) per part de l'Institut de Salut Carlos III en 2019. Actualment, l’IdISBa aglutina al voltant de 800 investigadors en 53 grups de recerca i la seva feina és motiu d’orgull per a tota la societat.

També es va parlar de l’aprovació i implementació posterior del Decret que estableix el règim jurídic del personal investigador dels instituts de recerca sanitària de les Illes Balears. Aquest Decret va permetre que, en 2021, sortís la primera oferta pública d’ocupació, dirigida a estabilitzar 7 investigadors principals.

Una altra fita clau va ser la creació de la Facultat de Medicina, en la qual l'any passat es va graduar la primera promoció d’estudiants i on el pròxim curs s’oferiran 9 places més i s’arribarà així a les 69.

També va recordar-se la inclusió, el 2021, del Programa Balears MedTech en el Pla d’Inversions Estratègiques Illes Balears 2030, per impulsar un pol d’innovació biomèdica i en salut a les Illes Balears, creant una aliança estratègica entre centres assistencials de referència, institucions de recerca, universitat, parc tecnològic, empreses del sector i inversors locals i internacionals.

Finalment, la darrera fita important ha estat l’aprovació, el 2022, de la Llei de ciència, tecnologia i innovació de les Illes.

La jornada de presentació de l’Estratègia va comptar també amb la participació de Lluís Montoliu, investigador científic del Centre Nacional de Biotecnologia, el qual ha impartit la conferència titulada «La importància de donar valor als resultats de recerca en salut i transformar-los en benefici per a les persones i per al progrés econòmic d’una regió».

El programa de la jornada tanca amb una taula rodona amb el títol «Aspectes i actors clau d’una estratègia de recerca i innovació en salut», en la qual participen Pilar Gayoso, subdirectora general de Recerca en Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa de l'Institut de Salut Carlos III; Pilar Morgade Saavedra, directora de l’Àrea de Planificació i Promoció de Recerca Sanitaria en ACIS (Galícia); Antonia Obrador Hevia, investigadora de l’IdISBa i de la Unitat de Genètica i Genòmica de les Illes Balears, i Paula Adam Bernad, directora d’AQUAS (Àrea de Recerca-Unitat associada a INGENIO-CSIC). Moderarà Julia García Fuster, subdirectora científica de l'IdISBa i directora del IUNICS.

logo docusalut 16Document disponible a Docusalut

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 29/03/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]