Reconegut metge especialista en Immunologia que es jubila en uns dies, ha deixat una empremta significativa en la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, de la qual en va ser un dels fundadors i el primer gerent.
Amb una àmplia formació acadèmica i una experiència professional de més de quatre dècades, el doctor Gayà s'ha destacat com un líder en la investigació per a l'avanç de la medicina.
Antoni Gayà va obtenir el seu doctorat en Medicina i Cirurgia, especialitzant-se en Immunologia, a la prestigiosa Universitat de Barcelona, el 1990. Des d'aleshores, ha dedicat la seva vida a l'estudi i tractament de malalties immunològiques, convertint-se en una autoritat reconeguda en aquest camp.
La seva trajectòria professional va començar el 1982, quan es va incorporar com a resident al servei d'Immunologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, on posteriorment va continuar com a adjunt i especialista sènior. Durant la seva etapa en aquest hospital de renom, va contribuir significativament a la investigació bàsica i aplicada en el camp de la immunologia i associada al trasplantament.
El 1998, es va crear la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB), de la qual va ser un dels seus fundadors i el seu primer gerent. El doctor Gayà es va incorporar com a director tècnic del Banc de Teixits amb l'objectiu de posar en marxa el primer Banc de Teixits de les Illes Balears. Durant aquests vint-i-cinc anys, ha fet una tasca fonamental en la coordinació i gestió de la donació i preservació de teixits, millorant la disponibilitat de teixits per a trasplantaments a les Illes Balears i contribuint a l'avanç de la medicina regenerativa.
Des del 2002 i durant una dècada, va estar al capdavant de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears, sent el representant de la comunitat davant l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), i en aquest període va organitzar una xarxa de coordinadors en tots els centres sanitaris de les Illes Balears per incrementar la generació de donants d'òrgans i teixits, aconseguint situar l'arxipèlag com una de les comunitats destacades en la generació d'òrgans i teixits a Espanya.
Una de les majors contribucions d'Antoni Gayà a la medicina va ser la creació del primer Banc de Llet Materna a Espanya el 2001 i la constitució de l'Associació Espanyola de Bancs de Llet Materna, de la qual va ser president durant 8 anys. Aquesta iniciativa pionera ha estat fonamental per proporcionar llet materna segura i d'alta qualitat als nounats que ho necessiten i ha servit de model per als bancs de llet materna de tota Espanya.
A més, el 2010, el doctor Gayà va posar en marxa la primera Sala Blanca de les Illes Balears, oferint un entorn especialitzat per dur a terme investigacions científiques i contribuir a l'avanç de la medicina regenerativa i la teràpia cel·lular.
També s'ha destacat com a docent universitari, impartint classes a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona com a professor associat d'Immunologia entre 1991 i 1998, i a la Universitat de les Illes Balears com a professor de Trasplantament d'òrgans i Teixits de 2020 a 2023. Ha dirigit quatre tesis doctorals i la seva experiència i coneixement han contribuït a la formació de futurs professionals de la medicina, compartint la seva passió per la immunologia i fomentant l'excel·lència acadèmica.
Al llarg de la seva carrera, Antoni Gayà ha realitzat investigacions d'avantguarda i ha obtingut reconeixements pel seu rellevant treball. Té prop de 100 publicacions en les revistes internacionals de major prestigi i ha liderat i participat en múltiples projectes d'investigació. Com a membre de nombroses societats científiques, incloent-hi l'Associació Espanyola de Bancs de Teixits, l'Associació Europea de Bancs de Llet Materna, la Societat Catalana d'Immunologia i la Societat Espanyola d'Immunologia, ha demostrat el seu compromís amb la promoció del coneixement i la col·laboració en l'àmbit mèdic.
El doctor Antoni Gayà Puig deixa empremta en el camp de la medicina i la immunologia mitjançant la seva experiència professional, investigacions d'avantguarda i contribucions significatives en l'àmbit dels bancs de teixits i la investigació mèdica. La seva passió per la ciència i la seva dedicació a la millora de l'atenció mèdica el converteixen en un referent en el seu camp i en un model a seguir per a les futures generacions de professionals de la salut.
[Font: Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. 31/07/2023]
[Foto: Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears]