Categories: Institucions sanitàries, Qualitat, Recursos humans

Reconeixement econòmic per a places de difícil cobertura de Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern va aprovar el passat 5 de gener el reconeixement econòmic del complement per a les places declarades com de molt difícil cobertura de facultatiu especialista d’àrea del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Mateu Orfila (Maó), que ascendeix a 924 € al mes. Així doncs, les quatre places que hi ha actualment a la plantilla estaran dotades a partir d’enguany d’aquest complement específic.

En la sessió del 22 de desembre de 2023, el Consell de Govern va aprovar declarar el Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Mateu Orfila com de molt difícil cobertura, en virtut del Decret llei 5/2023, de 28 d’agost, de mesures urgents en l’àmbit educatiu i sanitari. Aquesta norma estableix que quan hi hagi un dèficit estructural en la provisió de places i sempre que hi concorri una necessitat urgent i peremptòria de cobertura que impedeixi garantir la cartera de serveis a l’àrea de salut corresponent, el director general del Servei de Salut de les Illes Balears pot proposar declarar determinades places, llocs o funcions com de molt difícil cobertura. 

El Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Mateu Orfila compta amb una plantilla aprovada de quatre places de la categoria facultatiu especialista d’àrea en aparell digestiu, però només dues estan cobertes per personal fix. Aquesta situació d’infradotació de la plantilla ha esdevingut crònica, cosa que ha tingut un impacte negatiu en la qualitat de l’assistència als pacients i ha repercutit negativament en tot el procés assistencial.

De fet, en els darrers anys tant pacients com professionals s’han desplaçat entre illes per rebre i prestar assistència sanitària. Aquesta situació ha creat inevitablement una situació d’inequitat per als pacients que pateixen la doble insularitat, perquè veuen compromès l’accés a un servei assistencial que hauria d’estar garantit. En el mateix sentit, la mancança d’especialistes ha estat molt perniciosa perquè no sempre s’ha pogut garantir quelcom tan fonamental com la continuïtat i l’estabilitat en la relació metge-pacient.

[Font: Govern de les Illes Balears. 05/01/2024]

 

[Foto: Infosalut / CC BY-NC-SA 4.0]