Categoria: Institucions sanitàries

El CGE defineix noves estratègies que regulin el dèficit de comares

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Juntament amb el Ministeri de Sanitat, el Consejo General de Enfermería (CGE) fa feina en el desenvolupament d'una guia de dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica sobre Salut Sexual i Reproductiva.

A Espanya són més de 7.500 comares (infermeres especialistes en Obstetrícia i Ginecologia) col·legiades, no obstant això, són insuficients. El dèficit que envolta la professió és cada dia més urgent i el poc coneixement sobre les seves competències afecta la visibilitat de la feina d'aquest col·lectiu.

Per aquest motiu, el CGE ha celebrat una reunió on s'han proposat un full de ruta per potenciar la professió a la qual varen assistir 45 comares de les 52 representants dels col·legis professionals, 30 en format online i 15 de forma presencial.

En aquests moments, l'intrusisme i la formació són dels problemes més importants. La manca de relleu generacional impedeix el desenvolupament de les competències i, al mateix temps, la manca de comares afavoreix l'intrusisme en la professió, fet que posa en risc la vida de nounats i les seves mares.

Competències

Un dels punts preocupants dins de la professió és l'escassetat d'especialistes en àmbits com l'Atenció Primària, l'Atenció Hospitalària o en altres com el de la Salut Sexual i Reproductiva. Un debat en què els experts han destacat la necessitat d'ampliar les competències de les comares des de la mateixa especialitat.

La implantació de la categoria professional en tot el territori nacional no és un problema, ja que ve definit per normativa per una directiva europea. El problema sorgeix amb el nombre de comares, especialment en àmbits com la primària i hospitalària, on es redueixen en moltes ocasions les seves competències exclusivament a sales de part. Cal abordar altres àrees, com les de neonatologia, hospitalitzacions de nounats, obstetrícia o avançar en lactància materna, competències que ja estan reconegudes i que cal impulsar des de la mateixa especialitat.

El relleu generacional és un altre dels problemes detectats, ja que impedeix el desenvolupament de les competències d'aquestes infermeres especialistes i, alhora, causa l'intrusisme en la professió d'altres professionals sanitaris, així com d'altres agents no professionals sense formació sanitària reglada, com el cas de les doules. Figures que, si envaeixen competencialment l'espai de la comare, donada la seva carència de capacitació professional, poden desprestigiar la feina infermera i posar en risc la vida de dones, mares i nounats. 

Prescripció

En aquesta trobada, el CGE ha informat la Comissió de Comares del desenvolupament de la nova guia de Salut Sexual i Reproductiva, que s'està desenvolupant amb el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, en la Comissió de Guies per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicament subjectes a prescripció mèdica, especialment en l'àmbit concret de la Salut Sexual i Reproductiva.

Enquesta sociodemogràfica

Per establir un full de ruta basada en l'evidència, les infermeres especialistes en Obstetrícia i Ginecologia, juntament amb el CGE i el seu Institut Espanyol d'Investigació Infermera, elaboraran una enquesta sociodemogràfica per a obtenir dades reals que ofereixin una radiografia de la situació real de les comares a Espanya.  

[Font: Consejo de General de Enfemería. 21/02/2024]

[Foto: Banc d’imatges infermeres / Llevadora i d’altres professionals de la salut atenen un part percesària / CC BY-NC-ND 2.0]