Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Participació Balear en el projecte EU-JAMRAI 2 per donar una resposta unificada a la resistència als antibiòtics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Entre els organismes d'Espanya que participen activament en aquest important programa de treball es troba la Conselleria de Salut de les Illes Balears, a través de la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Hospital Universitari Son Espases (HUSE), que amb una dotació de 235.341 € d'aquest pressupost total de 62,5 milions d'euros, repeteixen la seva participació amb l'objectiu de continuar avançant en la lluita contra les resistències als antimicrobians.

Capitanejant la participació balear en aquest important projecte europeu trobem, com a investigador principal, el Dr. Eusebi Castaño, actual cap de Servei de Planificació Sanitària de la Conselleria de Salut, i com coinvestigador principal, el Dr. Antonio Oliver, investigador de l'IdISBa i cap de servei de Microbiologia a l'HUSE.

La participació de l'IdISBa en sis dels nou paquets de treball centrats en la salut humana donen continuïtat a la tasca realitzada de 2018 a 2021 i asseguren la creació de sinergies amb les estratègies desenvolupades en aquesta línia en la comunitat autònoma, enfortint l'impacte i l'efectivitat de les mesures implementades.

Espanya juga de nou un paper crucial en aquesta segona part del projecte. A través de l'AEMPS, pertanyent al Ministeri de Sanitat, lidera les àrees de treball de comunicació i sensibilització i colidera Disseminació, PROA en salut humana, sanitat animal i medi ambient.

Els objectius d'EU-JAMRAI 2

EU-JAMRAI 2 cerca implementar accions concretes per prevenir i lluitar eficaçment contra la resistència als antibiòtics en tots els àmbits de la salut humana, animal i ambiental, apoderant als països participants per enfortir els seus plans d'acció nacionals ben fonamentats. La missió és reduir el risc d'exposició dels ciutadans europeus a bacteris resistents als antibiòtics. Això implica estructurar una vigilància integrada i reforçar la prevenció d'infeccions a escala «d’una sola salut», al mateix temps que es millora l'atenció als pacients amb infeccions bacterianes, garantint, per exemple, l'accés a una teràpia antibiòtica eficaç i proporcionada.

La resistència als antimicrobians és la gran pandèmia del nostre temps. Requereix una actuació urgent ara, a Europa i a tot el món. En 2023, la UE va acordar objectius recomanats en matèria de resistència als antimicrobians i consum d'antimicrobians, i mesures que inclouen la prevenció i el control de les infeccions, la vigilància i el seguiment, el foment de la innovació i l'accés, l'ús prudent dels antimicrobians i una major sensibilització. Els 50 milions d'euros aportats per la Comissió Europea a JAMRAI 2, la xifra més gran que hem destinat mai a la lluita contra la resistència als antimicrobians, ajudaran els països de la UE a marcar la diferència sobre el terreny.

[Font: IdISBa. 27/02/2024]

[Foto: IdISBa]