Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El suport dels jutges va permetre dur a terme 1.728 trasplantaments d'òrgans el 2023

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El jutge és clau quan les causes de la mort del donant motiven l'inici d'una investigació penal, com en el cas d'un accident o un possible homicidi. De les 2.346 donacions de persones mortes el 2023, en 417 ocasions es va requerir autorització judicial: en el 95% dels casos, els jutges autoritzaren la donació. En el procés de les donacions de viu, el paper del jutge és indispensable: en 2023, varen participar en 437 procediments.

Un total de 1.291 òrgans de persones mortes varen trasplantar-se en 2023 gràcies a la col·laboració dels jutges. Així es desprèn de les dades que s'han presentat en les XXVI Jornades de la trobada entre professionals de l'administració de Justícia i de la comunitat trasplantadora, que s'ha celebrat a Santander. Aquestes jornades les organitzen cada any per la comunitat autònoma de Cantàbria i l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), en col·laboració amb el Consell General del Poder Judicial.

Amb aquesta iniciativa es vol reforçar la relació entre els dos grups professionals per a l'adequat desenvolupament de tot el procés de donació d'òrgans i teixits humans. De la mateixa manera, s'aprofita aquest fòrum perquè jutges i forenses coneguin les darreres novetats terapèutiques i tecnològiques que s'incorporen a la pràctica diària en el camp de la donació i el trasplantament, i així facilitar la seva feina  en el moment de prendre decisions.

En aquestes jornades varen exposar-se les darreres dades de donació i trasplantament a Espanya, així com l'evolució de les intervencions judicials en processos de donació.

Segons dades de l'ONT, dels 2.346 donants morts que varen enregistrar-se en el 2023, 417 varen necessitar autorització judicial (aproximadament un 18%), una quantitat que es manté estable els darrers anys.

La figura del jutge durant el procés de donació és clau en els supòsits en què les causes de la mort del donant motiven l'inici d'una investigació penal (accident, possible homicidi o mort no certificada que necessita una autòpsia judicial per determinar-ne l'origen). En la resta de supòsits, el jutge d'instrucció no intervé.

La seva participació s'inicia després de la presentació d'una sol·licitud d'autorització judicial per part del coordinador de trasplantaments. El metge forense, adscrit als òrgans judicials com a pèrit, ha d'especificar si l'obtenció d'òrgans pot interferir amb el procés d'investigació de les causes de la mort i elaborar un informe que permeti al jutge decidir si la donació pot o no dificultar la investigació. Per això, és imprescindible que els professionals que participen en aquests casos coneguin bé com es du a terme un procés de donació. 

A més dels 1.291 òrgans de morts, el 2023 435 persones varen donar en vida un ronyó i dues varen donar part del seu fetge. Per aquesta mena d'intervencions també és necessària la participació dels professionals de la justícia. Intervé el jutge de primera instància i les seves accions volen comprovar que el consentiment que atorga el donant per a l'extracció d'un dels seus òrgans és informat, lliure i exprés. El document de cessió de l'òrgan es concedeix per aquest magistrat després de la compareixença en seu judicial del donant, així com de tots els metges que intervenen en el procés.

Aquestes actuacions reforcen la garantia i seguretat del procediment.

[Font: Ministeri de Sanitat. 22/02/2024]

[Foto: Hospital CLINIC / Hospital Clínic Barcelona @franciscoavia DSC_0077 / CC BY-ND 2.0]