Categoria: Institucions sanitàries

Salut i Cultura varen unir-se en el concert de cambra «La mutació de la literatura en música i els seus efectes pal·liatius sobre la malaltia»

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El concert, organitzat per l’IdISBa, va tenir lloc el dia 27 de febrer de 2024 a les 19.00 h en el Centre Cultural Can Balaguer de Palma. S’interpretaran peces de Schubert, Debussy, Respighi i Stravinsky, compostes durant processos de malalties diverses que patiren tots ells.

El passat 27 de febrer, a les 19.00 hores, a la sala de la xemeneia del Centre Cultural Can Balaguer (carrer de la Unió, 3, Palma) va celebrar-se un concert de cambra íntim amb el títol «La mutació de la literatura en música i els seus efectes pal·liatius sobre la malaltia», organitzat per l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa).

Un concert molt especial que navegà per peces claus de Franz Schubert, Claude Debussy, Ottorino Respighi i Igor Stravinsky. La peculiaritat de la selecció de les peces musicals rau en el fet que cadascuna d’aquestes fou composada sota el condicionament de la malaltia que patien els seus compositors. Malalties com la febre tifoide, el càncer colorectal o la insuficiència cardíaca es reflecteixen en la situació psicològica dels compositors i en les mateixes peces musicals.

El concert va celebrar-se dins un marc molt especial, com és la sala de la xemeneia del casal de Can Balaguer, i es convertí en un concert íntim per a 40 assistents.

Els músics que interpretaren les obres varen ser Rumiko Harada, al piano, i Enrique Sánchez, a la flauta.

Rumiko Harada (Piano)

Va realitzar els seus estudis de piano en Tohogakuen School of Music, a Tòquio, amb Kiyoko Tanaka. Posteriorment, es va traslladar a París per continuar els seus estudis amb Madame Lélia Gousseau, i va començar una intensa activitat musical, especialment, com a pianista de música de cambra.

Ha col·laborat amb músics de la talla de Trevor Pinnock, Ruggiero Ricci, Roel Dieltiens, Nico van der Meel, Barbara Morihien, Eva Mei, Eric Hoeprich, Richte van der Meer, Barry Sargent, Charles Zebley, entre altres. També ha estat col·laboradora en múltiples concerts amb diverses orquestres simfòniques i barroques d'Espanya.

Entre els seus projectes destaquen Hindemith Kammermusik i els Concerts de Brandenburg de Bach amb l'Orquestra Ciutat de Granada, a més de la gravació de les sonates per a violí i fortepiano de Mozart amb Johannes Leetouwer.

Actualment, és professora del Conservatori Superior de les Illes Balears.

Enrique V. Sánchez Vidal (Flauta)

Ha col·laborat amb l'Orquestra Nacional d'Espanya, l'Orquestra de Radiotelevisió Espanyola, l'Orquestra de València, l'Orquestra de Granada, l'Orquestra de Còrdova, la Reial Filharmonia de Galícia, la Simfònica de Madrid i la Filharmònica de Gran Canària, entre altres institucions.

Va ser format en el Conservatori Superior de Música de València per Raúl Pérez i M. Dolores Tomás i, a posteriori, per Vicens Prats, Francesc Crespí i, finalment, per Antonio Arias, qui li va inculcar la preocupació constant en la cerca de repertori, que el va portar a desenvolupar una fluida activitat tant en l'àmbit cambrístic com en solitari.

Des de l'any 1999 forma part com a membre de l'Orquestra Simfònica de les Balears.

[Font: Conselleria de Salut. 26/02/2024]

[Foto: Conselleria de Salut]