Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat publica les guies perquè les infermeres puguin indicar fàrmacs per a deixar de fumar i anestèsics locals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'han publicat al BOE dues guies per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments subjectes a prescripció mèdica per part d'infermeres, elaborades per la Direcció General de Salut Pública i Equitat en Salut del Ministeri de Sanitat. En la primera guia s'estableixen els procediments diagnòstics o terapèutics que requereixen l'ús d'anestèsics locals i en la segona per a la deshabituació tabàquica.

La Comissió Permanent de Farmàcia del CISNS va aprovar aquests documents el dia 26 de febrer de 2024.

Guia sobre tabac

Aquesta guia té en compte l'atenció sanitària i els tractaments per a la deshabituació tabàquica.

Cada any moren a Espanya al voltant de 50.000 persones a conseqüència del consum de tabac: el 33,1% per càncer de pulmó, que és la primera causa de mort atribuïble al tabaquisme, seguit de malalties cardiovasculars, amb un 27%, i malalties respiratòries, amb un 23%.

En l'atenció a les persones fumadores s'han de garantir l'accessibilitat al consell sanitari respecte del consum de tabac, a l'exposició al fum del tabac ambiental i als diferents recursos d'ajuda per a deixar de fumar.

El paper de la infermera és fonamental, mitjançant una valoració individualitzada (del grau d'acceptació, l'adherència al tractament, l'aparició d'efectes secundaris i símptomes derivats de la síndrome d'abstinència), la combinació d'intervencions per a modificar la conducta i l'ús de fàrmacs eficaços basats en els protocols establerts, que garanteixin el seguiment protocol·litzat del tractament farmacològic d'aquests pacients en col·laboració amb la resta de professionals.

Aquesta guia s'ha realitzat amb la col·laboració i validació d'experts externs de diversos àmbits professionals (medicina, infermeria i farmàcia) i un grup de professionals en representació de les organitzacions sanitàries i corporacions professionals implicades.

La revisió dels continguts d'aquesta guia es durà a terme cada cinc anys com a mínim, amb l'objectiu d'incorporar-hi la nova evidència disponible.

Guia per a l'ús d'anestèsics locals

La guia sobre l'ús d'anestèsics locals pretén orientar les actuacions (indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments) en l'administració d'anestèsics locals per part del personal d'Infermeria.

Amb aquestes actuacions es col·labora en la consecució de l'objectiu terapèutic d'eliminar el dolor en aquests procediments i prevenir futures complicacions.

Aquesta guia és fruit del treball col·laboratiu multidisciplinari efectuat per un grup de professionals en representació de les organitzacions sanitàries i corporacions professionals implicades. També hi ha hagut col·laboració d'experts externs.

Els anestèsics locals s'utilitzen en procediments vinculats a proves diagnòstiques o terapèutiques i procediments de cirurgia menor d'urgència o programada per a generar una pèrdua de sensibilitat d'una part reduïda del cos sense que el pacient perdi la consciència. 

Totes les actuacions infermeres estan destinades a aconseguir uns resultats en salut positius en un entorn adequat d'informació, seguretat, confidencialitat i confort.

[Font: Ministeri de Sanitat. 04/04/2024]

[Foto: Shannon Holman / Beach smoking / CC BY 2.0]