Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Urologia de Son Llàtzer realitza cent cirurgies de pròstata amb làser HoLEP

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, dirigit pel doctor Carlos Gutiérrez, ha duit a terme més de cent intervencions amb cirurgia d'enucleació làser de pròstata HoLEP. El doctor Antoine Teyrouz i el doctor Yago Lago són els encarregats d'aquest ambiciós programa, pioner a la sanitat pública balear i que va començar fa tres anys per substituir la cirurgia oberta, fins aleshores imprescindible, per tractar l'adenoma prostàtic de grans dimensions.

El doctor Teyrouz, un dels responsables de la Unitat d'Urologia Funcional, Andrologia i Hiperplàsia Prostàtica Benigna (HPB), manifesta que els resultats obtinguts amb la tècnica HoLEP són excepcionals. La reducció del temps d'hospitalització de fins a un 70%, combinada amb un índex de complicacions mínim i resultats funcionals excel·lents, demostren l'eficàcia d'aquesta tècnica innovadora.

L'HoLEP és un tractament endoscòpic mínimament invasiu que consisteix a fer servir el làser d'holmi per eliminar el teixit prostàtic que produeix una obstrucció a la sortida del fluix de l'orina. El làser d'holmi permet coagular mentre es talla el teixit, de manera que es disminueix substancialment el risc de sagnat, amb un índex de transfusió sanguínia de menys del 0,5%.

L'enucleació amb làser de la pròstata per mitjà del làser d'holmi ofereix una alternativa mínimament invasiva per a pacients amb pròstates de qualsevol mida i fins i tot pròstates ja operades prèviament amb la resecció tradicional o el làser verd.

El doctor Teyrouz afegeix que «aquesta tècnica és especialment adequada per a pròstates més grans de 40 cc i, a diferència de la RTUB (resecció transuretral de pròstata) clàssica, es pot aplicar en pròstates grans de més de 80 cc, i és també una opció segura per a pacients amb tractaments antiagregants a causa del menor risc de sagnat».

Després de la cirurgia es col·loca una sonda vesical amb un sistema de rentat continu per prevenir que es formin coàguls. La durada de la intervenció quirúrgica depèn de la mida de la pròstata i pot ser d'entre una i tres hores.

El temps d'ingrés depèn de la mida de la pròstata i pot ser d'entre un i dos dies després de la intervenció. Els pacients habitualment obtenen l'alta i poden tornar al seu domicili, sense sonda, entre les 24 i les 48 hores posteriors a la intervenció.

Una vegada al domicili, una setmana després de la intervenció, els pacients reben una telefonada del seu cirurgià per resoldre dubtes sobre l'evolució i tractar les possibles incidències o complicacions, que en cas de produir-se solen ser mínimes i consisteixen en un lleu sagnat en l'orina, urgència miccional o incontinència durant alguns dies.

El doctor Teyrouz, respecte del futur del programa, comenta que «amb els resultats satisfactoris assolits i la prevalença creixent de l'HBP a la nostra comunitat, projectam duplicar el nombre d'intervencions en els pròxims dos anys. Per això, estam dissenyant un pla per ampliar la nostra Unitat, formant més uròlegs del Servei en aquesta tècnica avançada».

[Font: Conselleria de Salut. 28/03/2024]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]