Categoria: Institucions sanitàries

Son Espases celebra el primer any d’operacions de Glaucoma infantil congènit

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d’Oftalmologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases és la unitat de referència a les Illes Balears d’aquesta especialitat.

Des de fa un any, la doctora Arantxa Urdiales ha posat en marxa aquesta Unitat que tracta una patologia poc freqüent però que, fins ara, implicava el desplaçament del pacient pediàtric a la Península. Actualment, Son Espases disposa de la tecnologia i del coneixement per detectar i intervenir quirúrgicament el glaucoma congènit. En el darrer any, cinc pacients amb glaucoma congènit han estat operats a l’Hospital de referència, fet que ha evitat les molèsties pel desplaçament del pacient infantil i dels seus familiars fora del seu entorn.

El glaucoma és una malaltia silenciosa provocada per la pèrdua de fibres nervioses del nervi òptic, la qual, normalment, és causada per la hipertensió ocular. Té una evolució molt lenta, ocasiona la pèrdua de camp de visió perifèrica i, finalment, desemboca en ceguera.

L’Hospital Universitari Son Espases disposa de la tecnologia capdavantera que permet la detecció precoç del glaucoma i la comparació de la pèrdua de fibres nervioses, fins i tot, abans que es produeixin els primers símptomes de pèrdua de visió.

Aquesta malaltia no té cura, però sí que és possible aturar-ne l’evolució, de manera que la detecció precoç esdevé un element clau per al tractament efectiu.

En la part inicial del tractament, s’apliquen gotes hipertensores i, si el cas és més greu, s’efectua una intervenció quirúrgica.

Son Espases fa prop de 4.500 proves de camp de visió a l’any i 2.000 proves per any per a la detecció precoç de glaucoma. Aquestes proves consisteixen en l’estudi de la capa de fibres nervioses del nervi òptic, en mesuren l’afectació i la progressió de la pèrdua de les esmentades fibres nervioses.