Categoria: Institucions sanitàries

Conveni entre l’IB-Salut i la FBSTIB per a la gestió del procés d’obtenció de sang del cordó umbilical

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) van signar un conveni de col·laboració per a la gestió del procés d’obtenció de sang del cordó umbilical en els hospitals públics de les Illes Balears. El conveni, que té una durada de dos anys prorrogables fins a quatre anys més, ha estat signat pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i el director gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits, Ismael Gutiérrez.

La sang del cordó umbilical conté el que es coneix com a “cèl·lules mare”, especialitzades en la renovació de cèl·lules sanguínies. Aquest tipus de cèl·lules poden ser molt beneficioses si es trasplanten a pacients amb alguna malaltia de medul·la òssia. La donació de sang del cordó umbilical pot ser molt útil per a persones amb malalties congènites o adquirides de la medul·la òssia (com ara leucèmies) que es poden beneficiar d’aquest tipus de donacions.

El conveni estableix que la FBSTIB s’encarregarà de la gestió del procés d’obtenció de sang del cordó umbilical als hospitals públics. Serà l’encarregada de la formació del personal de maternitat i de l’obtenció (habilitar un espai pel material, transportar-lo i fer-ne el seguiment). Les dades de caràcter personal obtingudes només podran ser utilitzades per aquesta finalitat, complint amb el que disposa la normativa de protecció de dades. Cada un dels hospitals designarà un responsable per dirigir, supervisar i realitzar el seguiment de les actuacions i també es crearà una comissió de seguiment que resoldrà els dubtes i controvèrsies que sorgeixin.

La FBSTIB gestiona el Programa Balear d’Obtenció de Sang de Cordó Umbilical que es troba integrat en el Programa Concòrdia. És un programa cooperatiu interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical (SCU) en el qual hi participen les comunitats d’Aragó, Catalunya, Extremadura, Navarra i el principat d’Andorra i està coordinat pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

[Font: Conselleria de Salut. 08/02/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]