Categoria: Institucions sanitàries

El Govern vol la reciprocitat de l'assistència sanitària d'espanyols i britànics davant el Brexit

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha demanat garantir la reciprocitat de l’assistència sanitària dels ciutadans d’Espanya i del Regne Unit en cas que es produeixi el Brexit dur. Així ho va manifestar en el marc del Consell Interterritorial de Salut que convoca el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, en el qual també es van tractar altres temes com ara les agressions als professionals sanitaris, el Marc Estratègic per a l’Atenció Primària i Comunitària, i el sistema de gestió Valtermed impulsat pel Ministeri.

En relació amb el Brexit, prop d’un terç de la facturació a tercers correspon a ciutadans britànics. Concretament, entre gener i agost d’enguany l'assistència sanitària a ciutadans britànics en centres dependents del Servei de Salut de les Illes Balears que s’ha facturat a través de la targeta sanitària europea (o anàlogues) ha superat els 6 milions d’euros, la qual cosa implica un 32 % respecte del total de la facturació a països de la UE. En 2018 la xifra va ser de 10,7 milions (33,8 % respecte del total) i en 2017, de 10,2 milions (38,5 % del total).

Pel que fa als ciutadans britànics registrats i residents a les Illes Balears, la xifra actual és de 15.620, 3.577 dels quals tenen 65 anys o més, i 1.261 són pensionistes.

Davant aquesta situació, Patricia Gómez ha insistit en la importància de garantir una reciprocitat que permeti l’atenció dels espanyols en el Regne Unit i també que eviti que els ciutadans britànics que hagin de ser atesos a les Illes Balears es vegin obligats a abonar de manera immediata l’import dels serveis sanitaris rebuts, i ha posat com a exemple que un ingrés hospitalari d’un dia suposa 917 euros i l’atenció urgent poden ser 294 euros.

Quant a les agressions als professionals, la consellera de Salut i Consum va recordar la importància de notificar-ne els casos i destacà que a les Illes Balears s’està elaborant un pla d’agressions, el qual està pendent d’aprovació per part de la comissió tècnica de prevenció de riscs laborals del Servei de Salut i per part de la Comissió de Salut.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/10/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*15/10/2019 diariodemallorca.es - Salud pide mantener la asistencia a los británicos después del Brexit.
*14/10/2019 noticiasmallorca.es - Piden que se garantice la reciprocidad de la asistencia sanitaria de españoles y británicos ante el Brexit.