Categories: Institucions sanitàries, Qualitat

El Ministre de Sanitat ratifica el compromís internacional amb la cobertura sanitària universal infantil

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que “el Govern té un ferm compromís a nivell internacional per a continuar donant suport als esforços de tots els països perquè desenvolupin els seus sistemes sanitaris, estenent la cobertura universal a tota la seva població”.

El ministre ha posat l'accent que la salut dels nens i les nenes és el nostre gran capital de futur i ha recordat que anualment més de 800.000 menors de 5 anys moren per pneumònia en el món, gairebé tres vegades més que per altres infeccions com la malària. A més, Illa ha recordat que aquesta malaltia és prevenible i tractable però “la seva gravetat està molt condicionada per diferents factors associats al desenvolupament social”.

Així, la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos i una nutrició adequada són factors que protegeixen enfront de la malaltia. També la qualitat de l'aire i l'accés a l'aigua potable són essencials per al desenvolupament d'infeccions respiratòries. “I per descomptat –ha assegurat el ministre- l'accés a sistemes sanitaris universals, que permetin portar l'atenció sanitària a totes les comunitats”.

El Ministre ha destacat l'Atenció Primària com a eina fonamental per a prevenir la pneumònia mitjançant programes de vacunació així com per a “diagnosticar-la i tractar-la ràpidament”.

Col·lectius més vulnerables

El ministre de Sanitat ha explicat que, en l'actualitat, des del punt de vista mèdic és senzill diagnosticar i tractar la pneumònia. “El que està resultant veritablement complex és aconseguir portar-ho a totes les zones del planeta, i en particular, a les zones més desfavorides, i les poblacions i col·lectius més vulnerables”.

A més, ha indicat que la pneumònia infantil té una distribució desigual: depenent d'on neixin, els nens i les nenes tenen major o menor probabilitat d'emmalaltir i fins i tot de morir, com ocorre als països amb menys ingressos. En alguns països del món, la xifra de mortalitat infantil per pneumònia és de 27 per cada 1.000 nens.

En el cas d'Espanya, la taxa de mortalitat per pneumònia en menors de 5 anys és de 0,3 per cada 100.000 nens “I en això influeix comptar amb un Sistema Nacional de Salut universal basat en Atenció Primària, el model de la qual és referent internacional i que és considerat com un dels millors i més eficients a nivell europeu i mundial”.

Importants aportacions

Salvador Illa ha indicat que com a membre compromès de la comunitat de donants, Espanya ha realitzat importants aportacions d'ajuda oficial al desenvolupament per a millorar la salut global.

El ministre ha recordat que el nostre país ha tornat fa uns mesos a la comunitat de donants del Fons Mundial de lluita contra la sida, la tuberculosi i la malària, amb un finançament de 100 milions d'euros en tres anys. “Confiem que la nostra aportació pugui continuar incrementant-se en els pròxims anys”.

[Font: Ministeri de Salut. 30/01/2020]

[Foto: Ministeri de Salut]