Categoria: Qualitat

El programa pacient actiu compta amb setanta-cinc pacients que imparteixen formació entre iguals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Programa Pacient Actiu de les Illes Balears compta ja amb 75 pacients actius formadors, és a dir, pacients que ensenyen altres persones amb la mateixa malaltia a entendre-la, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari. Així ho han indicat els responsables de la iniciativa durant la III Jornada del Programa, que ha tengut lloc a l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

Entre les tasques que s’han assolit des que es va iniciar el projecte, destaquen:

-102 pacients formadors i persones actives formadores a les illes de Mallorca (83), Menorca (10) i Eivissa (9).

-75 pacients a Mallorca que ja han completat la formació entre iguals. La formació ha estat la següent:

 

 

  • 43 persones amb diabetis en els centres de salut Rafal Nou, Emili Darder, Son Gotleu i Pere Garau. Actualment es fa una formació en els centres de salut Sant Agustí i Migjorn (Llucmajor).
  • 6 persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).
  • 26 persones cuidadores que han completat la formació als centres de salut Nuredduna (Artà) i Escola Graduada.

-Actualment està previst iniciar formacions entre iguals en càncer de mama, esclerosi múltiple i insuficiència renal crònica.

-També han rebut formació 151 professionals, que seran els referents del Programa Pacient Actiu en cada centre de salut (121 a Mallorca, 8 a Menorca i 22 a Eivissa i Formentera).

-La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha creat el grup d’implementació del Programa per difondre’l i facilitar que s’implementi en tots els centres de salut; d’altra banda, s’estan organitzant les subcomissions del Programa Pacient Actiu en cada un dels hospitals de referència, a la vegada que se’n fan les sessions de presentació dirigides als equips directius de cada hospital, als seus professionals i als pacients i els seus familiars, a fi de fer-ne difusió i captar pacients candidats des de cada unitat i servei.

El Programa Pacient Actiu s’engloba en el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques 2016-2021 del Servei de Salut i està alineat amb l’Estratègia per a l’abordatge de la cronicitat del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 

Actualment, el Programa Pacient Actiu s’ocupa de les malalties següents: artritis reumatoide, càncer de mama, diabetis, esclerosi múltiple, fibromiàlgia, insuficiència cardíaca, malaltia de Parkinson, MPOC i malaltia renal crònica; també s’ocupa de les persones cuidadores i de les persones amb ostomia (tant per urostomia com per colostomia).

Per això, al llarg de tot el procés d’implementació del Programa s’ha demanat la participació de les associacions de pacients que estan relacionades amb els problemes de salut que aborda el Programa.

[Font: Presidència de Govern. 09/04/2019]

[Foto: Presidència de Govern]

Notícies relacionades a Infosalut
*03/04/2019 - Celebració de la III Jornada de Pacient Actiu de les Illes Balears, el proper dia 9, a l’Hospital Son Llàtzer