Categoria: Qualitat

Programa de cribatge de càncer de coll d'úter i actualització del catàleg ortoprotètic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo va informar al Consell de Ministres del programa de garbellat del càncer de coll d’úter i de l'actualització de la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut (SNS), a través d'una ordre que actualitza el Reial decret 1030/2006.

Amb aquestes mesures s’ofereixen noves prestacions dirigides, principalment, a la infància, dones i persones amb discapacitat.

L'ordre entrarà en vigor l'1 de juliol de 2019 i concedeix un termini de sis mesos per estar plenament operativa.

Garbellat de càncer de coll uterí

S'estableix un programa de garbellat poblacional i determina la població diana, les característiques de la prova de garbellat i l'interval entre exploracions d'acord amb l'evidència científica.

Es realitzarà a les dones entre 25 i 65 anys. Entre 25 i 34 anys a través de citologies cada tres anys, i en les edats compreses entre 35 i 65 anys mitjançant la determinació del virus del papil·loma humà d'alt risc.

Micropigmentació de la arèola després de càncer de mama

Respecte a les dones mastectomizadas, l'ordre explica que la micropigmentación de la arèola mamària i el mugró formen part de la reconstrucció mamària amb la finalitat de garantir que aquesta prestació s'ofereixi de forma homogènia en tot el Sistema Nacional de Salut.

Lector ocular per a interaccionar amb ordinadors en persones amb greu discapacitat motora

La nova cartera inclou facilitar un lector ocular o un altre sistema de comunicació similar a pacients amb trastorns neuromotors greus amb afectació dels dos membres superiors i impossibilitat de comunicació oral o escrita.

Aquest lector o sistema estan especialment indicats per a persones amb esclerosi lateral amiotròfica, trombosi de l'artèria basilar, paràlisi cerebral infantil, traumatisme cranioencefàlic i mielinolisis pontina, amb suficient capacitat mental, intel·lectual, d'aprenentatge i de control per al seu maneig.

Actualització del catàleg comú ortoprotètic del SNS

La nova ordre detalla i actualitza el catàleg comú de prestació ortoprotètica, en quant a les pròtesis diferents a les de membres.

S'inclouen 58 tipus de productes, tals com les pròtesis de mama i de restauració facial: nas, pavellons auriculars, globus oculars i pròtesis de maxil·lars. També les pròtesis auditives: audiòfons i recanvis de components externs d'implants auditius (implants coclears), així com recanvis de components externs d'implants quirúrgics (components externs de l'estimulador diafragmàtic o electroestimulador del nervi frènic).

A més, incrementa l'edat de finançament dels audiòfons, des dels 16 anys actuals, fins als 26 anys de forma gradual.

Podeu consultar tota l'informació en el BOE publicat el dia 27 d'abril.

[Fonts: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Seguritat Social. 26/04/2019 - BOE. Núm. 101. 27/04/2019]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
*11/07/2019 - Entra en vigor la millora de la prestació ortoprotètica i el cribatge de càncer d'úter.
*18/02/2019 - S’actualitza el catàleg comú del SNS i es millora la prestació ortoprotètica.