Categories: Estudis i projectes, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

No hi ha efectes diferencials per a la salut entre vi, cervesa i licors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una recerca basada en una revisió científica, conclou que no hi ha evidències que el consum de diferents begudes alcohòliques tingui un efecte diferencial en l'aparició i desenvolupament de malalties cardiometabòliques, neurodegeneratives o càncer.

Aquest estudi, denominat “Tipos de bebidas alcohólicas y efectos diferenciados en la salud: una revisión paraguas de estudios observacionales”, acaba de publicar-se a la Revista Espanyola de Salud Pública

El primer signant de l'article, l'investigador del Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE) de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), Iñaki Galán, assenyala que no hi ha diferències concloents entre el consum de vi, cervesa o licors en relació amb l'augment del risc de mortalitat o de desenvolupar determinades malalties. La millor recomanació és el consum zero d'alcohol; consumir vi, cervesa, licors o combinats no es relaciona, segons les recerques realitzades sobre aquest tema, amb l'aparició d'efectes diferencials en malalties cardiometabólicas, neurodegeneratives o càncer.

Segons Galàn, hi ha una certa tendència social a creure que alguns tipus de begudes alcohòliques podrien aportar, dins dels comprovats efectes negatius globals que té el consum d'alcohol, algun efecte beneficiós. Però, si les persones prenen alcohol, la recomanació és no sobrepassar uns certs llindars (no arribar a 20 g/dia en homes i 10 en dones). Els resultats assenyalen que no és possible 'recomanar' l'una o l'altra beguda alcohòlica per a manejar aquests llindars o un consum 'moderat'.

Es redueixen els nivells de consum de baix risc

La publicació de l'estudi ha coincidit amb la celebració en el Ministeri de Sanitat del webinar 'Actualització dels límits de consum de baix risc d'alcohol', en el qual s'ha presentat un document que actualitza aquests límits amb l'objectiu de disminuir els riscos associats al consum.

En aquest enllaç podéis consultar más información.

[Font: ISCIII. 14/11/2020]

[Foto: Carlota Ladaria Ramon]