Categoria: Estudis i projectes

Inici, evolució i situació dels programes de cribatge neonatal a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat del Laboratori de Cribatge Neonatal i Errors Congènits del Metabolisme del Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitario Son Espases, han participat en un estudi sobre l'inici, evolució i situació dels programes de cribratge neonatal a Espanya. També hi han participat diferents centres espanyols.

Juan Robles Bauza, Josep Miquel Bauçà Rosselló i Gerardo Pérez Esteban, facultatius del laboratori de l'Hospital Universitario Son Espases, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Inicio, evolución y situación actual de los programas de cribado neonatal en España" a la revista Revista Española de Salud Pública.

Els Programes de Cribratge Neonatal (PCN) neixen a Espanya a Granada l'any 1968. Posteriorment, i fins als anys vuitanta, es varen anar desenvolupant entorn de l'anomenat "Plan Nacional de Prevención de la Subnormalidad" amb una cobertura propera al 30% dels nounats espanyols. A partir de 1982, amb l'inici de la gestió de la sanitat a les comunitats autònomes, els PCN es varen expandir i varen començar a seure les bases perquè aquests es convertissin en una activitat organitzada i multidisciplinari, integrats i coordinats des del Sistema de Salut. A pesar d'aquesta expansió no és fins a l'inici de la dècada dels noranta en l'època que s'aconsegueix una cobertura pròxima al 100% dels nounats a Espanya.

Els PCN varen créixer de forma molt asimètrica en les diferents comunitats autònomes i en els anys 2005 i 2006 les Societats Científiques SEQC (Societat Espanyola de Química Clínica) i AECNE (Associació Espanyola de Cribratge Neonatal), amb la coordinació de l'Àrea de Promoció de la Salut de la Direcció General de Salut Pública, recopilaren la informació i varen elaborar un informe, sobre els PCN a Espanya per al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).

Per juliol de 2013 aquest Consell va aprovar les set malalties que havien de formar part del panell de detecció dels PCN territorials, primer passa cap a l'harmonització d'aquests programes. Actualment el PCN inclouen entre vuit i vint-i-nou malalties per la qual cosa és necessari seguir treballant per aconseguir una major uniformitat.

Referència de l'article
Marín Soria JL, González de Aledo Castillo JM, Argudo Ramírez A, López Galera RM, Pajares García S, Ribes Rubió A, et al. Inicio, evolución y situación actual de los programas de cribado neonatal en España. Rev Esp Salud Publica. Feb 2021. PubMed PMID:33619242.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]