Categoria: Estudis i projectes

Consum de cafè descafeïnat i deteriorament de la funció renal en una població mediterrània d'edat avançada amb síndrome metabòlica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRICOR) i el Grup NUCOX de (Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre el consum de cafè descafeïnat i deteriorament de la funció renal en una població mediterrània d'edat avançada amb síndrome metabòlica.

Dora Romaguera i Marga Morey, investigadores del grup NUTRICOR; i Josep Antoni Tur, investigador del Grup NUCOX, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Consumption of caffeinated beverages and kidney function decline in an elderly Mediterranean population with metabolic syndrome" a la revista Scientific Reports.

Encara no és clar si les begudes amb cafeïna podrien tenir efectes renals perjudicials en la població d'edat avançada amb condicions comòrbides subjacents. Es va investigar l'associació entre la ingesta de cafè, te o cafeïna i els canvis en la taxa de filtració glomerular (TFGe) durant un any en una gran cohort espanyola d'ancians amb sobrepès/obesitat i síndrome metabòlica (SM). Aquesta anàlisi prospectiva inclou a 5.851 adults amb sobrepès/obesitat (55-75 anys) amb síndrome metabòlica de l'estudi PREDIMED-Plus.

Es va avaluar el consum de cafè, te i cafeïna a partir d'un qüestionari validat sobre la freqüència dels aliments i el FGe basat en la creatinina utilitzant l'equació de la Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration. Es van aplicar models de regressió amb ajust multivariant per a comprovar les associacions entre el consum inicial de cafè, te o cafeïna i els canvis en la TFG a un any. Els bevedors de cafè amb cafeïna (> 2 tasses/dia) i de te (almenys 1 tassa/dia) van tenir una disminució de la TFGe 0,88 i 0,93 ml/min/1,73 m² majors, respectivament, en comparació amb els que consumien menys d'1 tassa/dia de cafè o amb els no bevedors de te. A més, el consum de cafè amb cafeïna de > 2 tasses/dia es va associar amb un risc 1,19 vegades major de disminució ràpida de la TFGe > 3 ml/min/1,73 m² (IC del 95%: 1,01-1,41). De la mateixa manera, els individus en el tercil més alt (mitjana, 51,2 mg/dia) d'ingesta de cafeïna van tenir una disminució de la TFGe 0,87 ml/min/1,73 m² majors. El cafè descafeïnat no es va associar amb canvis en la TFGe.

En conclusió, un major consum de cafè amb cafeïna, te i cafeïna es va associar amb un major descens de la TFGe a un any en adults amb sobrepès/obesitat amb SM.

Referència de l'article
Díaz-López A, Paz-Graniel I, Ruiz V, Toledo E, Becerra-Tomás N, Corella D, et al. Consumption of caffeinated beverages and kidney function decline in an elderly Mediterranean population with metabolic syndrome. Sci Rep. 2021;11(1):8719. doi: 10.1038/s41598-021-88028-7. PubMed PMID:33888780.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Tim Savage / Restaurant people talking / CC-by-sa-2.0]