Categoria: Estudis i projectes

Metabolòmica de la via de degradació del triptòfan-quinurenina i risc de fibril·lació auricular i insuficiència cardíaca: efecte potencial de modificació de la dieta mediterrània

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un article sobre els riscos de malalties cardiovasculars i la modificació del seu efecte per part de la dieta mediterrània.

Miquel Fiol, investigador emèrit del grup CIBEROBN de l'Hospital Universitari Son Espases, inscrit a l'Àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Metabolomics of the tryptophan-kynurenine degradation pathway and risk of atrial fibrillation and heart failure: potential modification effect of Mediterranean diet", publicat a la revista American Journal of Clinical Nutrition.

La via del triptòfan-quinurenina es relaciona amb la inflamació. La hipòtesi és que els metabòlits implicats en aquesta via poden estar associats amb el risc d'insuficiència cardíaca (IC) o fibril·lació auricular (FA) en una població amb alt risc de malaltia cardiovascular. 

L'objectiu va ser analitzar prospectivament les associacions dels metabòlits relacionats amb la cinurenina, amb el risc d'IC i FA i analitzar una potencial modificació de l'efecte per les intervencions aleatòries de l'assaig PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) amb dieta mediterrània (MediDiet).

Pel que fa a la metodologia, es van dissenyar dos estudis de casos i controls niats dins de l'assaig PREDIMED. Es varen seleccionar 324 casos incidents d'IC i 502 casos incidents de FA emparellats individualment amb ≤ controls. Es varen ajustar models de regressió logística condicional. Es varen provar les interaccions amb la intervenció per a cada un dels metabòlits plasmàtics de referència mesurats per LC-tandem MS.

Els resultats obtinguts varen oferir una major proporció de cinurenina: tripòfan en la línia de base (OR per a 1 DE: 1,20; IC del 95%: 1.01, 1,43) i majors nivells d'àcid cinúric (OR: 1,19; IC del 95%: 1,01, 1,40) es varen associar amb la IC. L'àcid quinolínic es va associar a la FA (OR: 1,15; IC del 95%: 1,01, 1,32) i a la IC (OR: 1,25; IC del 95%: 1,04, 1,49). La intervenció de MedDiet va modificar les associacions positives de la cinurenina (Pinteracció = 0,006), l'àcid cinúric (Pinteracció = 0,008) i l'àcid quinolínic (Pinteracció = 0,033) amb la IC i l'associació entre l'àcid cinúric i la FA (Pinteracció = 0,02).

L'estudi conclou que els metabòlits de la via del triptòfan-quinurenina es varen associar prospectivament amb un major risc d'IC i, en menor mesura, amb el risc de FA. A més, es va observar una modificació de l'efecte per la MedDiet per a l'associació entre els metabòlits relacionats amb la cinurenina en el plasma de referència i el risc d'IC, fet que demostra que l'associació positiva dels nivells elevats d'aquests metabòlits i la IC es va limitar al grup de control.

Referència de l'article
Razquin C, Ruiz-Canela M, Toledo E, Hernández-Alonso P, Clish CB, Guasch-Ferré M, et al. Metabolomics of the tryptophan-kynurenine degradation pathway and risk of atrial fibrillation and heart failure: potential modification effect of Mediterranean diet. Am J Clin Nutr. 2021;nqab238. doi: 10.1093/ajcn/nqab238. PubMed PMID: 34291275.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut] 

[Foto: Infosalut / Home / CC BY-NC-SA 4.0]